Linkovi

UN: Počela konferencija o trgovini oružjem


Sedište UN u Njujorku
Sedište UN u Njujorku

EU je pozvala članice UN da podrže „odlučna nastojanja“ u oblasti regulisanja trgovine oružjem.

Britanija, Francuska, Nemačka i Švedska pozvale su članice svetske organizacije da podrže „odlučna nastojanja“ u cilju regulisanja trgovine konvencionalnim oružjem.

Delegati iz preko 150 zemalja danas su se okupili u Njujorku radi jednomesečnog rada na izradi nacrta globalnog sporazuma o trgovini oružjem.

Pred konferenciju šefovi britanske, francuske i nemačke diplomatije - Vilijam Hejg, Loran Fabius i Gvido Vestervele izdali su zajedničko saopštenje u kome ističu da ilegalna trgovina oružjem predstavlja “sve veću pretnju čovečanstvu” .

Oni navode da svake godine milioni ljudi širom sveta pate od posledica izazvanih loše regulisanom prodajom oružja.

Tom saopštenju se pridružio i švedski ministar trgovine koji se založio za snažan i sveobuhvatan paket medjunarodnih standarda u cilju sprečavanja da legitimno prodato oružje padne u ruke mreža za ilegalnu trgovinu.

Pomenute diplomate priznaju da su njihove zemlje među najvećim izvoznicima oružja u Evropi i ukazuju da to znači da imaju specijalnu odgovornost da obezbede da to oružje ne bude upotrebljeno na način kojim se krše humanitarni ciljevi ili medjunarodno pravo.
XS
SM
MD
LG