Linkovi

Kraj borbe za sirijski grad Alepo


Pobunjenici i sirijska vlada postigli su dogovor o evakuaciji civila i opozicionih boraca iz Alepa, saopštio je portparol pobunjeničke grupe Nur el-Din el-Zinki Jaser al-Jusef.

Al-Jusef je za agenciju Frans pres rekao da će sporazum, koji je postignut uz posredovanje Rusije i Turske, stupiti na snagu za nekoliko sati.

"Postignut je sporazum za evakuaciju stanovnika Alepa, civila i boraca sa lakim oružjem, iz opkoljenih oblasti u istočnom delu grada", rekao je on.

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin potvrdio je u Njujorku da je postignut sporazum.

"Prema mojim informacijama, zaista je postignut dogovor na terenu o tome da će borci da napuste grad", rekao je Čurkin.

Ruski ambasador kasnije je rekao da je dobio informacije da su vojne aktivnosti u isočnom Alepu zaustavljene i da je vlada preuzela kontrolu nad tim delom grada.

“Ovo veoma teško poglavlje u vezi sa situacijom u istočnom Alepu se okončalo. Nadamo se da će to zaista biti preduslov za ponovno pokretanje pregovora", naglasio je Čurkin.

Ujedinjene nacije su prethodno saopštile da su primile izveštaj o tome da su provladine snage u Siriji ubile najmanje 82 civila u četiri različite četvrti u Alepu.

Predstavnik UN-a za ljudska prva Rupert Kolvil je izjavio u Ženevi da je teško verifikovati te izveštaje i da nije poznato kada su se tačno ta ubistva dogodila.

“Jedini način da se ublaži duboka zabrinutost i podozrenje da se možda radi o masovnim zločinima i u Alepu i u vezi sa onima koji su pobegli ili su zarobljeni, bez obzira da li su borci ili civili, je da situaciju prate spoljna tela poput UN-a, uključujući naše osoblje kao i osoblje Crvenog krsta, ili nekih drugih neutralnih medjunarodnih tela.”

Medjunarodni komitet Crvenog krsta je danas upozorio da hiljade civila u istočnom Alepu “bukvalno nemaju gde da pobegnu gde je bezbedno” i apelovao na sukobljene strane da ih zaštite.

U medjuvremenu, snage predsednika Bašara al Asada nastavljaju sa ofanzivom da zauzmu mali broj delova istočnog Alepa koji su još pod kontrolom pobunjenika.

Mnogi civili beže, neki prate pobunjenike u četvrtima koje oni još uvek drže, ali većina beži u zapadni deo Alepa koji je pod vladinom kontrolom. Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je 13.346 civila napustilo četvrti pod kontrolom pobunjenika u poslednja 24 sata

XS
SM
MD
LG