Linkovi

Umeren porast broja dodatih radnih mesta u SAD u 2017.


Američka ekonomija je u decembru prošle godine dodala 148 hiljada radnih mesta. I mada je rast bio umeren, on ipak sugeriše da se ekonomski zamah nastavlja. Ukupna nezaposlenost u zemlji je i dalje na najnižoj stopi u poslednjih 17 godina - 4,1 odsto, ali analitičari upozoravaju da bi porast broja novih radnih mesta mogao da počne da se usporava.

Porast broja radnih mesta u decembru nije bio snažan koliko se očekivalo, ali ubrzano zapošljavanje u poslednjem tromesečju 2017. pružilo je dovoljno dokaza da će se ekonomski rast, koji je počeo sredinom 2009. nastaviti.

“Novi poslovi u ovoj fazi ekonomskog rasta – to je impresivno. Imamo razloga da verujemo da će se to nastaviti u narednim mesecima 2018. godine”, kaže Mark Hemrik iz Bankrate.com.

Prosečna zarada na sat skočila je za 2 i po procenta, a broj nezaposlenih Afroamerikanaca pao je na rekordno niskih 6,8 odsto. Agencije za regrutaciju profesionalaca navode da bi te brojke bile još bolje da nije sve veće razlike između kvalifikacija koje su poslodavcima potrebne, i kvalifikacija koje Amerikanci imaju.

“U Sjedinjenim Državama ima stotine hiljada pozicija u industriji informatike, koja nisu popunjena”, ističe Harli Lipman iz kompanije "Genesis10".

Harli Lipman, generalni direktor u firmi za zapošljavanje informatičara, pod nazivom “Genesis10”, krivi finansijsku krizu 2008. za raskorak u kvalifikacijama radnika i sveukupan uticaj.

“Programi za obuke su nestali posle Velike recesije i kompanije oklevaju da ih ponovo pokrenu, pogotovo kompanije koje su u javnom vlasništvu. Oni su pod velikim pritiskom da smanje troškove tako da je to jedna od stvari koju su prevideli i to će morati da se reši kad tad”, kaže Lipman.

On dodaje da će potraga za adekvatno kvalifikovanim radnicima postati još veći problem kada broj raspoložive radne snage počne da se smanjuje. Drugi faktori takođe mogu da uspore trenutni trend zapošljavanja – među kojima je i politička nestabilnost.

“Kako godina bude odmicala mislim da će finansijska tržišta i biznisi biti više fokusirani na rizike koje nose izbori za Kongres i to bi moglo da uzrokuje nepovoljnu klimu za američku ekonomiju”, smatra Hemrik.

Olakšavajuća okolnost mogla bi da bude primena odluke Trampove administracije o smanjenju poreza, za koju neki analitičari smtraju da bi mogla da podstakne investicije, otvaranje novih radnih mesta i skok u potrošnji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG