Linkovi

Ukrajinska pravoslavna crkva izborila se za nezavisnost od Moskve


Arhia - Vaseljenski patrijarh Vartolomej 1, duhovni vođa pravoslavnog hrišćanstva, napušta Crkvu svetog Đorđa, nakon nedeljne lirturgije u Istanbulu, 7. oktobra 2018.

Vrh pravoslavnog hrišćanstva u četvrtak je saopštio da će priznati Ukrajinsku pravoslavnu crkvu kao nezavisnu od Ruske pravoslavne crkve, što je izazvalo slavlje u Kijevu i bes u Moskvi.

Odlukom, donetom nakon trodnevog zasedanja Sinoda kojim je predsedavao vaseljenski patrijarh Vartolomej I u Istanbulu, odobreno je priznanje lidera nezavisnih od ruske organizacije.

Odluka je pobeda za Ukrajinu koja se bori da zadrži Moksvu podalje otkako je 2014, nakon aneksije Krima, Rusija nastavila podršku borbi separatista protiv Kijeva na istoku zemlje.

"Ovo je pobeda dobra nad zlom, svetla nad tamom", rekao je ukrajinski predsednik Petro Porošenko, koji je vodio kampanju za nezavisnost.

Ruska vrkva, najveća u pravoslavnom kolektivu, osudila je odluku.

"Ovakvim akcijama, Konstantinopolj je prešao crvenu liniju i katastrofalno podrio jedinstvo globalnog pravoslavlja", rekao je Aleksander Volkov, portparol patrijarha Ruske pravoslavne crkve, Kirila. On je upozorio da bi, ukoliko Vartolomej I nastavi sa odobravanjem autonomije, Moskovska patrijaršija mogla da prestane da priznaje istanbulskog lidera.

Analitičari kažu da je ovaj potez zapravo priča o ukrajinskom nacionalizmu isto onoliko koliko i o crkvenoj hirearhiji.

"To nije nešto o čemu biste puno razmišljali (pre 2014). Idete u crkvu u svom kraju ili tamo gde je sveštenik koji vam se dopada, ili gde god", rekao je Džefri Mankof, zamenik direktora Centra za strategijske i međunarodne studije, Programa za Rusiju i Evroaziju. "Zaista nije bilo pitanja identiteta, što važi za mnoge stvari u Ukrajini pre 2014.".

Crkva u Ukrajini bila je vezana za Moskovsku patrijaršiju stotinama godina. Ali, mnogi ukrajinski patrijarsi odbijali su Moskovsku patrijaršiju i formirali su odvojenu crkvu, koja se borila za priznanje kao suverena institucija. Trenutno postoje tri različita pravoslavna tela u zemlji: Ukrajinska pravoslavna crkva vezana za Moskvu, Ukrajinska pravoslavna crkva Kijevske patrijaršije i Ukrajinska autokefalna pravoslavna crkva.

Kurt Voker, specijalni izaslanik SAD u Ukrajini, upozorio je da bi odluci od četvrtka moglo da usledi nasilje.

"Građani Ukrajine trebalo bi da budu poštovani u svojoj religijskoj slobodi i šteta je što druge zemlje pokušavaju to da spreče", rekao je Voker novinarima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG