Linkovi

"Ukrajina najveća prepreka normalizaciji odnosa SAD i Rusije"


Američki državni sekretar Reks Tilerson i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov sastali su se na marginama konferencije OEBS-a u Beču
Američki državni sekretar Reks Tilerson i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov sastali su se na marginama konferencije OEBS-a u Beču

Američki državni sekretar Reks Tilerson rekao je u četvrtak da Sjedinjene Države neće ukinuti sankcije Rusiji, dok Moskva ne povuče svoje snage iz istočne Ukrajine i sa Krima.

Tilerson je u obraćanju na sastanku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), kojem je prisustvovao i njegov ruski kolega Sergej Lavrov, rekao je da je Moskva kriva za porast nasilja u istočnoj Ukrajini i poručio da to mora da se zaustavi.

"Od samog početka smo Rusiji jasno stavili do znanja da se mora rešiti pitanje Ukrajine. To je najteža prepreka ponovnoj normalizaciji odnosa sa Rusijom, što bi veoma voleli da uradimo", rekao je američki zvaničnik na konferenciji za novinare sa austrijskim kolegom Sebastijanom Kurcom.

Ruski šef diplomatije rekao je na konferenciji OEBS-a da Ukrajina snosi svu odgovornost za nasilje na istoku. Međutim, Tilerson je naglasio da je potrebno jasno reći šta je izvor nasilja, ukazujući na sve češće prekide vatre u istočnom delu zemlje.

"Rusija naoružava, vodi, obučava anti-vladine snage i bori se uz njih. Pozivamo Rusiju i njene saveznike da zaustave maltretiranje, zastrašivanje i napade na pripadnike misije OEBS-a", rekao je američki diplomata.

Takođe je jasno stavio do znanja da Vašington ne prihvata aneksiju Krima.

"Nikada nećemo prihvatiti rusku okupaciju Krima. Sankcije zbog toga će ostati na snazi dok Rusija ne vrati Ukrajini punu kontrolu nad poluostrvom", istakao je Tilerson koji se sa Lavrovom sastao na marginama konferencije.

Međutim, i Tilerson i Lavrov su odbili da odgovore na pitanja novinara na početku sastanka.

Upitan posle da li je dobio neka uveravanja na na sastanku sa ruskim šefom diplomatije, Tilerson je dogovorio: "Neću vam reći šta tačno dobijamo. Postoji napredak, dijalog, saradnja. Stvari ne mogu da se reše na jednom sastanku".

XS
SM
MD
LG