Linkovi

Ukrajinci bojkotuju ruske proizvode


Posle ruske aneksije Krima, aktivisti u Odesi pozivali su kupce da bojkotuju rusku robu.

Dok se zaoštrava spor Ukrajine i Rusije, neki stanovnici Kijeva rešili su da se bore protiv Moskve tako što će bojkotvati ruske proizvode, uključujući - čokoladu.

Problemi Ukrajine sa susjednom Rusijom prevazilaze okršaje u nemirnom, istočnom dijelu zemlje, gdje se uglavnom govori ruski jezik. Dvije države takođe su spore u vezi sa prodajom ruskog prirodnog gasa. Rusija je u ponedeljak prekinula snabdijevanje gasom Ukrajine, što je povećalo strahovanje od izbijanja energetskog konflikta. U međuvremenu, stanovnici Kijeva odlučili su da se bore protiv Moskve, tako što će bojkotovati ruske proizvode.

Dok se Ukrajina bori sa proruskim separatistima na nemirnom istoku i istovremeno učestvuje u napetim pregovorima sa ruskim državnom gasnim gigantom, njene ekonomske nevolje nemaju veze samo sa gasom, već i sa čokolodam.

Rusija je obustavila snabdijevanje gasom Ukrajine, koja pak optužuje Moskvu da podržava separatiste na istoku zemlje, gdje sukobi traju već mjesecima. Dok se zaoštrava rat povodom tog energenta, pojedini anti-ruski demonstranti, koji i dalje žive u kampovima na glavnom gradskom trgu u Kijevu, kažu da ih to ne brine. Volodimir Zagorodnjuk je nekoliko mjeseci živio blizu središta protesta, u ovoj daščari na temeperaturama ispod nule.

“Neka su obustavili isporuku gasa”, kaže on.

Učesnica protesta Valera Jakovenko radi za ukrajinsku gasnu kompaniju.

“Ne kupujem ruske proizvode. Moramo ih nekako bojkotovati. Prema mom saznanju, prodaja ruskih proizvoda pala je za 20 odsto. Kada sam shvatila da su sve ‘Snikers’ čokoladice, koje su prodaju ovdje, proizvedene u Rusiji prestala sam da ih kupujem. Nekada sam kupovala i ‘milka’ čokoladu. Volim čokoladu, ali kada mi je ćerka rekla da su sve proizvedene u Rusiji, prestala sam da ih kupujem”.

Vrlo je simbolično da se radi upravo o bojkotu čokolade - proizvoda koji je veoma blizak Ukrajincima. Novi ukrajinski predsjednik Petro Porošenko zaradio je bogastvo od svoje kompanije “Rošen”, koja proizvodi najpopularniju čokoladu u zemlji.

Za mnoge Ukrajince, taj slatkiš nije samo poslastica, već i neodvojivi dio njihovih života, poput prirodnog gasa tokom hladnih zima. Ukrajina je među 20 zemalja u svijetu u kojima se čokolada najviše konzumira. Iako nije izdvojila čokoladu, uprkos tome što je zubarka, Svetlana Blavatna kaže da podržava opšti bojkot ruskih proizvoda.

“Moramo na neki način da izrazimo naš protest, kako Ukrajina ne bi bila jedina koja snosi posljedice. Nije u pitanju samo Putin. Svakog dana čujem da ga Rusi podržavaju, zbog čega i oni moraju da shvate da ruski predsjednik radi pogrešne stvari”.

Tržište proukrajinskih proizvoda u međuvremenu cvjeta. Učesnici bojkota pak kažu da im većina ruskih proizvoda neće nedostajati.

“Ukrajinska čokolada je oduvijek bila bolja”, ističe nastavnik Volodimir Zagorodnjuk.
XS
SM
MD
LG