Linkovi

Pobunjenici u novoj ofanzivi


Lider proruskih pobunjenika Aleksander Zaharčenko
Lider proruskih pobunjenika Aleksander Zaharčenko

Lider proruskih separatista u regionu Donjecka, u istočnoj Ukrajini, rekao je da neće biti daljih mirovnih pregovora sa Kijevom

Lider proruskih separatista u regionu Donjecka rekao je da su njegove snage pokrenule novu ofanzivu protiv ukrajinske vojske u delovima koji nisu pod pobunjeničkom kontrolom.

Lider samoproglašene Narodne republike Donjeck Aleksander Zaharčenko, naglasio je da će njegove snage napasti vladine snage dok, kako je naveo, „ne dođemo do granica regiona Donjeck“. Prema navodima ruske novinske agencije RIA Novosti, Zaharčenko je takođe poručio „Ako teritoriji Donjecka bude prećeno iz bilo kog naseljenog centra, eliminisaću pretnju i tamo.“ Naveo je i da su njegove snage sposobne da izvode napade u tri pravca istovremeno i da trenutno napreduju ka nekoliko gradova u regionu Donjecka.

U međuvremenu, u Moskvi, ruski predsednik Vladimir Putin okrivio je ukrajinsku vladu za najnoviju eskalaciju nasilja u istočnoj Ukrajini i optužio je da je pokrenula ofanzivu, koristeći artiljeriju i avijaciju, u kojoj su poginule i ranjene desetine ljudi, među kojima žene, deca i starije osobe.

Organizacija „Lekari bez granica“ saopštila je je danas da su civili, koji se nalaze u konfliktnim zonama u istočnoj Ukrajini, sada u užasnoj situaciji. Kako je navedeno, lekari koji rade u bolnicama blizu fronta pokušavaju da leče povređene sa sve manjim zalihama i ne mogu da dođu do najteže pogođenih područja zbog žestokih sukoba.

Ujedinjene nacija saopštile su da je broj žrtava sukoba prešao pet hiljada i da bi mogao da bude mnogo veći. Prema podacima svetske organizacije, samo u proteklih devet dana poginule su 262 osobe.

XS
SM
MD
LG