Linkovi

Janukovič oštro kritikuje Zapad


Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič govori na konferenciji za novinare u Kijevu
Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič govori na konferenciji za novinare u Kijevu

Ukrajinski predsednik kritikovao je strane zemlje zbog mešanja u unutrašnja pitanja Ukrajine, navodeći da je "protiv drugih koji nas uče kako da vodimo svoj život"

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je danas oštro kritikovao Zapad zbog podrške masovnim uličnim demonstracijama, kojima se poziva na njegovu ostavku i najavio plan da se delimično priključi ekonomskom savezu na čelu sa Moskvom – što će verovatno dovesti do produbljivanja političke krize u zemlji.

Janukovič je u današnjem TV intervjuu kritikovao strane zemlje zbog mešanja u unutrašnja pitanja Ukrajine. Vidno uznemireni Janukovič je rekao da je „kategorički protiv drugih koji dolaze u našu zemlju i uče nas kako da vodimo svoj život.“

On je isključio mogućnost održavanja prevremenih izbora i rekao da opozicioni političari moraju da „drže svoje ambicije pod kontrolom“ nakon višenedeljnih vladinih protesta. Ukrajinski lider je takodje naglasio da vlada analizira kojim delovima carinske unije koju predvodi Moskva bi Ukrajina trebalo da se priključi.

U medjuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da Rusija pruža finansijsku pomoć Ukrajini zbog „bratske ljubavi“, a ne samo zbog političke dobiti ili da bi sprečila Ukrajinu da potpiše predloženi trgovinski sporazum sa Evropskom unijom.

Putin je to izjavio na godišnjoj konferenciji za štampu nakon višenedeljnih političkih nemira u Ukrajini izazvanih odbijanjem predsednika Janukoviča da potpiše trgovinski sporazum sa EU.

„Često koristimo kombinaciju reči „bratska ljubav“ i „bratska nacija“. Danas vidimo da je Ukrajina u teškoj ekonomskoj društvenoj i političkoj situaciji. Do nje je došlo zbog različitih okolnosti i razloga, ali je ona objektivna. I ako zbilja mislimo da je u pitanju 'bratska nacija' i 'bratska zemlja' moramo delovati kao bliski rodjaci i podržati ukrajinski narod u ovoj teškoj situaciji.“

Juče je ukrajinski premijer, Mikola Azarov, rekao da će novi sporazum sa Moskvom o finansijskoj pomoći njegovoj zemlji omogućiti Ukrajini da oživi ekonomiju i izbegne kolaps. U medjuvremenu, proevropske demonstracije su nastavljene u Kijevu i drugim ukrajinskim gradovima. Putin je obećao da će za trećinu smanjiti cenu prirodnog gasa koji Rusija izvozi u Ukrajinu
XS
SM
MD
LG