Linkovi

Rusija intenzivirala napade na Ukrajinu, dok traje kontraofanziva Kijeva


Posljedice ruskog napada na ukrajinski grad Odesa (Foto: Oleksandr GIMANOV / AFP)
Posljedice ruskog napada na ukrajinski grad Odesa (Foto: Oleksandr GIMANOV / AFP)

Ruske snage ispalile su rano u srijedu krstareće rakete na južni ukrajinski grad Odesa i granatirale istočni region Donjeck. Najmanje šest osoba je poginulo, a desetine zgrada su oštećene, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

U napadu na Odesu su poginula tri radnika u jednom skladištu hrane, dok su oštećene kuće, radnje i kafići u centru, saopštila je regionalna administracija. Povrijeđeno je 13 osoba. U toku je potraga za preživjelima u ruševinama skladišta.

Napad na lučki grad, izveden sa Crnog mora, drugi je za nedelju dana. Ispaljene su četiri krstareće rakete, od kojih je tri pretresla protivvazdušna odbrana, saopštile su ukrajinske vlasti.

U istočnoj Ukrajini, guverner Donjecka Pavlo Kirilenko napisao je na Telegramu da su najmanje tri osobe poginule u granatiranju, u kojem je uništeno sedam kuća i oštećene desetine.

Ruske snage intenzivirale su vazdušne napade tokom svog, gotovo 16-mjesečnog rata u Ukrajini, saopštio je portparol ukrajinske vojske. U međuvremenu, ukrajinske snage postigle su ograničen napredak u ranim fazama kontraofanzive čiji cilj je da se povrati kontrola nad petinom teritorije koju je osvojila Rusija.

Ukrajinske snage sporo napreduju, saopštila je u srijedu zamjenica ministra odbrane Hana Mailar. Zapadni analitičari i vojni zvaničnici ističu da bi borba protiv dobro naoružanih i brojnih ruskih vojnika mogla da potraje godinama.

Ukrajinske trupe napredovale su 200 do 500 metara na različitim djelovima fronta oko Bahmuta i 300-350 metara u Zaporožju, tvrdi Maliar. Dodala je da su ukrajinske snage uspjele da napreduju uprkos tome što su Rusi nadmoćniji kada je riječ o artiljeriji i vazdušnim kapacitetima.

Tvrdnje o situaciju na ratištu je za sada nemoguće potvrditi iz nezavisnih izvora.

Ukrajinske snage mogu da očekuju spor napredak u "izuzetno teškoj" borbi dok traje kontraofanziva, rekao je neimenovani zapadni zvaničnik, a prenosi agencija Asošijeted pres.

"Žestoke borbe sada se vode u gotovo svim sektorima fronta. Ovo je više od ispitivanja terena. Riječ je o punom pokretu oružane i teške opreme u ruskoj bezbjednosnoj zoni", rekao je zvaničnik.

Takođe je naveo da su ukrajinski napadi metodični a da "ruske snage pružaju dobru odbranu".

Portparol Generalštaba ukrajinskih oružanih snaga Andrij Kovalov rekao je da je ruska vojska intenzivirala raketne i vazdušne napade, dok ukrajinske snage intenziviraju napade duž linije fronta od hiljadu kilimetara. Kovalov je rekao da su ukrajinske snage napredovale u nekoliko sektora i da se borbe nastavljaju blizu ili u dva mjesta u provinciji Donjeck.

Ukrajinske vlasti u međuvremenu nastavljaju da spasavaju ljude iz poplavljenih područja južnog, djelimično okupiranog, regiona Herson posle rušenja brane Kahovka prošle nedelje.

Najmanje 28 naselja na zapadnoj obali Dnjepra, koja je pod ukrajinskom kontrolom, je i dalje pod vodom. Gotovo 2.800 ljudi je prebačeno na bezbjedno, dok spasilačke operacije traju u svijetlu stalnog ruskog granatiranje, saopšteno je iz predsjedničkog kabineta.

XS
SM
MD
LG