Linkovi

Janukovič za dobre odnose sa EU i Rusijom


Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič sa tri bivša predsednika

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič se sastao sa tri bivša ukrajinska predsednika i sa visokom predstavnicom EU za inostranu politiku Ketrin Ešton, koja je u dvodnevnoj poseti Ukrajini

Janukovič nastoji da ublaši zategnutost nastalu zbog njegovog odbijanja da potpiše dugo očekivani trgovinski sporazum sa Evropskom unijom u prilog tešnjih veza sa Rusijom.

Evropski funkcioneri su danas saopštili da su voljni da daju Ukrajini finansijsku pomoć ukoliko potpiše predloženi trgovinski sporazum. Janukovič se danas sastao sa svojim prethodnicima Viktorom Juščenkom, Leonidom Kučmom i Leonidom Kravčukom radi diskusija za okruglim stolom koje je prenosila televizija.

Janukovič je rekao da su neophodni dobri odnosi i sa Rusijom i sa Evropskom unijom kako bi se zaštitili interesi zemlje. Tokom diskusija Janukovič je istakao da smatra da su obe strane krive za nemire na Trgu nezavisnosti u glavnom gradu Kijevu pre nedelju dana.

U medjuvremenu, pomoćnica američkog državnog sekretara, Viktorija Nuland, sastala se sa trojicom opozicionih lidera i trebalo je da se kasnije danas sastane sa Janukovičem. Ona je ukazala da Sjedinjene Države tesno saradjuju sa Evropskom unijom na razrešenju krize.

Hiljade antivladinih demonstranata su i dalje ulogorene na ulicama Kijeva, u znak protesta zbog odluke Janukoviča da ne potpiše trgovinski sporazum sa EU. Najmanje dest demonstranatra je, kako se izveštava, povredjeno tokom noći u sukobima sa pripadnicima policije u opremi specijalaca dok su rušili šatore koje su demonstranti podigli ispred vladinih zgrada. Evropska unija je apelovala na ukrajinsku vladu da pokaže uzdržanost rekavši da Evropa ima „pravo i dužnost da štiti demonstrante.“
XS
SM
MD
LG