Linkovi

Porošenko: Rusija vodi "neobjavljeni rat"


Ukrajinski predsednik Petro Porošenko obraća se Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u Strazburu, 26. juna 2014.
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko obraća se Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u Strazburu, 26. juna 2014.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko pozvao je Rusiju da podrži mirovni plan za Ukrajinu “delima, a ne rečima”, optužujući Moskvu za “agresiju.” Državni sekretar SAD ističe da je za Rusiju ključno da u narednih nekoliko sati pozove separatiste da se razoružaju.

Govoreći pred Parlamentarnom skupštinom Saveta Evrope u Strazburu, ukrajinski predsednik Petro Porošenko, koji je izneo plan za rešenje sukobima izmedju Kijeva i proruskih separatista, pozvao je predsednika Putina, koji je izjavio da podržava plan, da ga podrži “delima, a ne rečima.”

Predsednik Porošenko optužio je Rusiju da vodi “neobjavljeni rat” protiv Ukrajine, podržavanjem i naoružavanjem separatista, i nazvao je “agresorom” koji je uništio regionalnu stabilnost. On je takodje rekao da je normalizacija bilateralnih odnosa “nemoguća” osim ako Rusija ne vrati Krim, poluostrvo na Crnom moru koje je anektirala od Ukrajine u martu.

Nešto ranije, američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da je za Rusiju “ključno” da u narednih nekoliko sati pozove separatiste na istoku Ukrajine da se razoružaju. Posle susreta sa francuskim kolegom Loranom Fabijisom u Parizu, Keri je istakao da se on i francuski šef diplomatije “u potpunosti slažu” da predsednik Putin mora da dokaže da Rusija radi na tome da ubedi separatiste da polože oružje I postanu “deo legitimnog procesa koji vodi ka miru.”

Dan ranije, Obamina administracija je najavila da je spremna da uvede nove sankcije Rusiji ukoliko Moskva ne preduzme akcije ka deeskalaciji krize u Ukrajini. Administracija navodi da je odložila primenu sankcija dok pokušava da obezbedi jedinstvenu podršku evropskih i američkih proizvodjača novim merama. Portparol Bele kuće Džoš Ernest izjavio je u sredu da će meta novih sankcija biti ruski bankarski, energetski i odbrambeni sektori.

XS
SM
MD
LG