Linkovi

"Kralj čokolade" favorit na izborima


Petro Porošenko i Vitalij Kličko, lider partgije UDAR, na mitingu na Trgu nezavisnosti u Kijevu 30. marta 2014.
Petro Porošenko i Vitalij Kličko, lider partgije UDAR, na mitingu na Trgu nezavisnosti u Kijevu 30. marta 2014.

Petro Porošenko, preduzetnik koji je sam stvorio imperiju slatkiša, procenjenu na 1,3 milijarde dolara, sada je favorit na predsedničkim izborima u Ukrajini, zakazanim za 25. maj.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je Porošenko u ubedljivom vođstvu u odnosu na svoju glavnu rivalku – bivšu premijerku Juliju Timošenko. Henri Ridžvel razmotrio je biografiju čoveka koji obećava da će spasiti ukrajinsku ekonomiju i uspešno se suprotstaviti Rusiji.

On je poznat kao “kralj čokolade” u Ukrajini, pošto se obogatio zahvaljujući proizvodnji slatkiša. Međutim, Petro Porošenko ima iskustva u politici.

Bio je redovni govornik na Trgu nezavisnosti u Kijevu na vrhuncu nedavnih protesta, osuđujući korupciju i pozivajući na članstvo u Evropskoj uniji. Orisija Lucevič radi za londonski politički institut Četam Haus.

“Postao je veoma popularan za vreme nedavnih protesta, zato što je ulivao poverenje u smislu direktne akcije, ali i zato što nije bio povezan sa postojećim političkim strankama”.

Porošenko je dobio podršku opozicionog lidera i bivšeg bokserskog šampiona Vitalija Klička. U jednom intervjuu, Porošenko je obećao da će graditi novu zemlju na temeljima ukrajinske revolucije.

“Rodila se nova zemlja. Rodio se novi narod. Ali nažalost ostali su stari političari, a ja sam dao sve od sebe da političari, vlada, vlasti i predsednik budu adekvatni, da odgovaraju novom narodu koji je nastao iz revolucije”.

Porošenko je odigrao veliku ulogu u “narandžastoj revoluciji” 2004. uz svoju današnju suparnicu Juliju Timošenko – i postao ministar spoljnih poslova u vreme predsednika Viktora Juščenka.

Stvorio je bogatstvo zahvaljujući svojoj gigantskoj kompaniji za proizvodnju slatkiša “Rošen”, uz druga ulaganja u medije i industriju. Posmatrači kažu da neguje imidž pouzdanog čoveka za važne poslove.

“Možete da dođete ovde u veoma bezbednu, veoma lepu zemlju sa iskusnom radnom snagom i veoma niskim troškovima otvaranja biznisa, a jedina prepreka u svemu tome je korupcija. Zato je to naš najveći prioritet da bi došlo do modernizacije”, poručuje Porošenko biračima i stranim investitorima.

Njegov status milijardera koji je sam stekao bogatstvo odvaja ga od drugih pripadnika ukrajinske poslovne elite, koje gradjani često doživljavaju kao korumpirane – kaže Orisija Lucevič iz Četam Hausa.

“On dobro razume kako funkcionišu međunarodna finansijska tržišta, a takođe ima dobre odnose sa mnogim zapadnim političarima. Isto tako, on je neko ko razume Rusiju, jer je često poslovao sa Rusima u svojom biznisu sa slatkišima”.

Međutim, Porošenkovi odnosi sa Kremljom su loši, kaže Endrju Fokshol, specijalista za Rusiju analitičke grupe “Henri Džekson Sosajeti”.

“Ruska vlada uvela je trgovinske sankcije i embargo njegovoj kompaniji čokolade ‘Rošen’. On je zbog toga izgubio ogromnu sumu novca. Jednu od njegovih fabrika u Rusiji nedavno su zatvorile ruske vlasti”.

Porošenko kaže da nikada neće prihvatiti rusku nasilnu aneksiju Krima. Rusija je rasporedila desetine hiljada vojnika duž ukrajinske granice. Ko god da pobedi na izborima 25. maja, ta pobeda će označiti tek početak velikih izazova sa kojima će se suočiti sledeći lider Ukrajine.
XS
SM
MD
LG