Linkovi

Počinje proces identifikacije žrtava


Policajac pored vagona kojim su prevezeni posmrtni ostaci putnika sa leta MH17 Malezija Erlajnza, 22. jula 2014.
Policajac pored vagona kojim su prevezeni posmrtni ostaci putnika sa leta MH17 Malezija Erlajnza, 22. jula 2014.

U istočnoj Ukrajini nastavlja se istraga nakon obaranja malezijskog aviona u kojem stradalo skoro 300 putnika i članova posade.

Malezijski eksperti ispituju ostatke oborenog aviona Malezija Erlanjza… Međunarodni istražitelji stigli su na mjesto nesreće u pratnji posmatrača Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju i teško naoružanih separatista.

"U stalnom smo kontaktu sa vladinim snagama i liderima pobunjenika. Obje strane su nam garantovale da ćemo moći da se krećemo bez problema. Rizici ipak postoje, ali preduzimamo sve mjere da ih umanjimo”, naveo je Aleksandar Hag, šef misije OEBS-a u Ukrajini.
Međunarodni posmatrači nisu međutim mogli da kažu novinarima ko predvodi istragu nesreće. Takođe su nagovijestili da je neko možda neovlašćeno sjekao olupinu aviona.

Voz sa posmrtnim ostacima velikog broja žrtava nesreće stigao je danas u istočni grad Harkov, koji je pod kontrolom ukrajinske vlade. Tijela će biti prebačena u Holandiju, koja je pretrpjela najveći gubitak.

Prvi avion poletjeće sjutra i nastavićemo da radimo dok poslednja žrtva ne bude identifikovana i vraćena kući. Trenutno govorimo o 200 žrtava, što znači da još ima posmrtnih ostataka u području gdje se dogodila nesreća“, ističe Jan Tuinder, šef holandskog istražnog tima.

Separatisti u istočnoj Ukrajini prethodno su, nakon dugih pregovora sa Malezijom, zvaničnicima te zemlje predali crne kutije sa oborenog aviona.

" Upravo smo potpisali protokol u kojem se navodi da će Malezija predate crne kutije eskpertima u Međunarodnoj organizaciji za civilno vazuhoplovstvo”, izjavio je lider separatista Aleksandar Borodaj.

Malezijski pukovnik Mohamed Sakri rekao je da su crne kutije uglavnom očuvane i u dobrom stanju što bi, kako se nadaju istražitelji, moglo da im pomogne u utvrđivanju istine o nesreći. Predaja kutija, prebacivanje tijela žrtava i poboljšani pristup olupini aviona uslijedili su nakon poziva za uvođenje oštrijih sankcija Rusiji zbog podrške pobunjenicima, koje Kijev i zapadne zemlje optužuju za obaranje aviona.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u današnjem obraćanju poručio da će uraditi sve što je u njegovoj moći da izvrši pritisak na separatiste da dozvole punu istragu nesreće. Putin je međutim naglasio da će takvi napori biti neadekvatni ukoliko se ne izvrši dodatan pritisak na Kijev da okonča sukobe.

"Konačno, neohodno je zatražiti od vlasti u Kijevu da poštuju osnovne norme dostojanstva i barem za kratko vrijeme proglase prekid vatre zbog istrage.”

U Vašingtonu, Bijela kuća je poručila da je međunarodnim istražiteljima i dalje neophodan hitan i neograničen pristup mjestu nesreće.

“U ovom trenutku, još nismo vidjeli željeni nivo saradnje sa međunarodnim istražiteljima”, istakao je Džoš Ernest, portparol Bijele kuće.

Punu, sveobuhvatnu i nezavisnu međunarodnu istragu sinoć je, u jednoglasno usvojenoj rezoluciji, zatražio i Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija. U međuvremenu, pošta žrtvama nesreće odaje se širom svijeta. Predsjednik Barak Obama upisao se danas u knjigu žalosti u holandskoj ambasadi u američkoj prijestonici.

"Ovo je prilika da u ime američkog naroda izrazim najdublje saučešće zbog gubitka članova porodica i prijatelja i solidarnost sa holandskim narodom s kojim vjekovima gajimo najtješnje veze. Takođe želim da uvijerim Holanđane da ćemo sarađivati sa njima da bi se osigurao povratak niihovih voljenih, sprovela odgovarajuća istraga i zadovoljila pravda.”

U Australiji, u knjigu žalosti su se upisali premijer Toni Abot i ambasadori i diplomate zemalja pogođenih tragedijom. Na aerodromu Šćipol u Amsterdamu, odakle je avion poletio, građani i dalje polažu cvijeće. U Kuala Lumpuru, molitve i svijeće za žrtve i protesti ispred ruske i ukrajinske ambasade.

Želimo pravdu. Želimo da znamo ko su stvarni počinioci, kriminalci, krivci za nesreću. Želimo da znako ko je oborio avion”, kazao je Kairul Azvanrun, organizator protesta.

U Kijevu, posle minuta ćutnje na sjednici parlamenta, usledila je tuča tokom rasprave o mobilizaciji dodatnih snaga za borbe protiv separatista na istoku, koje se nastavljaju nesmanjenom žestinom.

XS
SM
MD
LG