Linkovi

Napetost raste na rusko-ukrajinskoj granici


Proruski separatista na tenku T-64 u Donjecku na istoku Ukrajine 16. jula 2014.
Proruski separatista na tenku T-64 u Donjecku na istoku Ukrajine 16. jula 2014.

Čak i na mestima na granici daleko od sukoba, kopaju se rovovi i obavljaju pripreme za odbranu od ruskog napada, od kojeg se strahuje.

Ukrajinski funkcioneri pooštravaju mere bezbednosti na granici sa Rusijom u jeku daljih sukoba sa pro-ruskim separatistima. Čak i na mestima na granici daleko od sukoba, kopaju se rovovi i obavljaju pripreme za odbranu od ruskog napada, od kojeg se strahuje.

Dok ukrajinska vojska nastavlja borbu protiv proruskih separatista, napetost raste duž 2.000 kilometara duge kopnene granice sa Rusijom.

U udaljenoj kasarni u blizini grada Sumi, prekogranični saobraćaj je usporen – i kopaju se rovovi u okviru priprema za invaziju. Ti četiri metara široki rovovi trebalo bi da posluže za zaustavljanje ruskih tenkova.

Idilična ruralna kasarna u severoistočnoj Ukrajini daleko je od istočnih centara Donjecka i Slavjanska.

Komandant kasarne Junakivka major Jurij Mihaljuk, kaže da ne želi da prepusti ništa slučaju, otkad je Rusija prošlog meseca povredila ukrajinski vazdušni prostor.

„Ako pogledate levo od državne granice, 500 metara od mesta odakle snimate, videćete gde je ruski helikopter ušao u ukrajinski vazdušni prostor. Leteo je oko dva i po kilometara i vratio se u Rusiju“.

U gradu Sumi, koji već dugo gaji tesne veze sa obližnjim ruskim gradovima, regionalni guverner Volodomir Šulga tvrdi da je vlada preduzela nekoliko koraka kako bi građani bili bezbedni.

Pooštrili smo kontrolu, kako policijsku, tako i onu koju sprovode pogranične snage. Pored toga iskopali smo rov dužine više od 25 kilometara, širok četiri i dubok dva metra, na granici sa Ruskom federacijom“.

Stanovnici Sumija, koji su veoma nacionalistički nastrojeni, kažu da budno prate bilo da ne dođe pojave proruskih separatističkih sentimenata.

Dmitro Lantušenko, koji je na čelu regionalnog odseka za omladinu i sport, kaže da je će proukrajinski duh učiniti ovaj grad bezbednim.

„Apsolutno sam siguran da u regionu Sumi danas nema nikakvih separatističkih emocija. Štaviše, nivo patriotizma među omladinom i studentima je na veoma visokom nivou“.

Na granici, nema mnogo dešavanja. Automobili i pešaci nekada su ovde prolazili vrlo često, danas prelaz koriste samo graničari.

Tokom nedavne posete ekipe Glasa Amerike, zategnutost je bila evidentna. Dok smo snimali prostor između dva granična punkta, oblak dima pojavio se na ruskoj strani.

I dok se taj dim vije ka nebu, tako rastu i strahovanja Ukrajine od svog većeg, bolje naoružanog suseda.

XS
SM
MD
LG