Linkovi

Usvojen zakon o samoupravi istočne Ukrajine


Ukrajinski predsednik, Petro Porošenko sa ratifikovanim sporazumom o pridruživanju sa EU, Kijev 16. septembar 2014.
Ukrajinski predsednik, Petro Porošenko sa ratifikovanim sporazumom o pridruživanju sa EU, Kijev 16. septembar 2014.

Ukrajinski parlament ratifikovao i sporazum o pridruživanju sa EU, čije je odbacivanje prošle godine dovelo do protesta, zatim aneksije Krima od strane Rusije i sukoba na istoku zemlje.

Ukrajinski parlament je usvojio zakon kojim se pruža veća autonomija separatističkim regionima na istoku zemlje, kao i amnestija za većinu učesnika nedavnih sukoba sa vladinim snagama, mada je lider proruskih separatista umanjio značaj tog poteza i za rusku državnu stanicu RIA Novosti izjavio da taj zakonski predlog tek treba da potpiše predsednik Petro Prošenko.

Dva nova zakona koje je predložio ukrajinski predsednik Petro Porošenko imaju za cilj okončanje petomesečnog konflikta koji je podelio zemlju.

Ukrajinski zakonodavci su takodje ratifikovali sporazum o pridruživanju sa EU.

Odbacivanje takvog sporazuma prošlog novembra od strane bivšeg predsednika, Viktora Janukoviča, kojeg je podržavao Kremlj izazvalo je proteste koji su doveli do njegovog zbacivanja sa vlasti, aneksije Krima od strane Rusije i podrške Moskve pobunjenicima na istoku.

U medjuvremenu, SAD su nazvale prekid sukoba izmedju vlade u Kijevu i proruskih pobunjenika "sve više napetim".

Funkcioneri u istočnom ukrajinskom gradu Donjecku navode da je u artiljerijskim napadima u nedelju ubijeno šest i ranjeno 15 osoba. Posmatrači iz Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju koji prate primirje navode da su granate pale oko 200 metara od njih dok su vršili inspekciju jedne tržnice u Donjecku.

"Veoma je komplikovano i gotovo nemoguće da se odredi odakle dolazi artiljerijska vatra. Kada je to moguće mi u izveštaju navedemo odakle je došla artiljerijska vatra. Ako to nije moguće samo se fokusiramo na vrstu upotrebljenog oružja i uzdržimo se od nagadjanja ko je mogao da izvrši artiljerijski ili napad dalekometnim oružjem", kaže šef misije OEBS-a u Ukrajini, Aleksandar Hag.

Predstavnica Stejt departmenta Mari Harf je u ponedeljak osudila artiljerijske napade i apelovala na obe strane "da se povuku sa ivice ambisa". Ona je takodje osudila navode o kršenju ljudskih prava koje su počinili Rusi na Krimu.

"Takodje smo zabrinuti povodom brojnih izveštaja da su ukrajinski gradjani na Krimu primorani da se odreknu svojih ukrajinskih pasoša i uzmu ruske, kao i izveštaja o učestalom kršenju ljudskih prava ukrajinskih Tatara i drugih manjina i pro-ukrajinskih aktivista, poput ubistava, nestanaka, pritvaranja te upada u privatne kuće i biznise", ističe Harf.

Ukrajinski funkcioneri i proruski separatisti medjusobno se okrivljuju za nasilje. Rusija demantuje optužbe NATO-a da Moskva ima svoje trupe u Ukrajini.

U medjuvremenu, ukrajinski predsednik Porošenko je već potpisao sporazum sa EU, ali se složio da se njegova primena odloži do kraja naredne godine.

Ta odluka je ustupak Rusiji koja je pretila trgovinskim merama odmazde koje bi pogodile ukrajinsku ekonomiju.

Američki predsednik Obama će biti domaćin ukrajinskom predsedniku Porošenku u Beloj kući u četvrtak.

XS
SM
MD
LG