Linkovi

Sporazum o povlačenju oružja, eksplozija u Harkivu


Poprište bombaškog napada u Harkivu
Poprište bombaškog napada u Harkivu

Funkcioneri navode da su proruski pobunjenici u Ukrajini potpisali sporazum o finalizovanju povlačenja oružja tokom naredne dve nedelje; U međuvremenu, u eksploziji u Harkivu stradale najmanje dve osobe

Mediji navode da bi pobunjenici mogli da počnu povlačenje oružja danas. Pobunjenici su preko novinskih agencija potvrdili da su potpisali taj sporazum.

Nezavisno od toga u eksploziji u istočnom ukrajinskom gradu Harkivu tokom marša, kojim je obeleležena prva godišnjica zbacivanja bivšeg ukrajnskog predsednika Viktora Janukoviča, stradale su bar dve osobe dok je deset ranjeno, saopštiil su danas lokalni funkcioneri i mediji. Harkiv se nalazi više od 200 kilometara od linije fronta.

Policija navodi da je uhapšeno nekoliko osumnjičenih za taj napad. Uhapšeni su izjavili da su oružje i obuku primili u Rusiji.

U medjuvermenu, nekoliko hiljada gradjana predvodjenih ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom je održalo mirnu ceremoniju na kijevskom Trgu nezavisnosti u cilju obeležavanja godišnjice smrti 100 demonstranata pre godinu dana tokom protesta protiv Janukoviča.

Juče su Ukrajina i pobunjenici sproveli razmenu zarobljenika, što je prvi veliki znak napretka u inače tananom primirju potpisanom pre nedelju dana.
Pobunjenici navode da su medju zatvorenicima neki vojnici zarobljeni u strategijskom železničkom čvoru Debaljcevu, koji su pre nekoliko dana separatisti zauzeli u najgorem kršenju primija potpisanog pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG