Linkovi

Ukrajinski mirovni sporazum na rubu kolapsa


Ukrajinski vojnik izmedju Debaljceva i Aremivska, u istočnoj Ukrajini 16. februar 2015.
Ukrajinski vojnik izmedju Debaljceva i Aremivska, u istočnoj Ukrajini 16. februar 2015.

Posle svega jednog dana, prekid vatre u istočnoj Ukrajini danas je na rubu kolapsa jer pro-ruski separatisti i snage iz Kijeva vode borbe u Debaljcevu, železničkom čvoru, u kojem su pobunjenici opkolili ukrajinske trupe.

Separatisti su ponudili ukrajinskim snagama bezbedan prolaz iz Debaljceva, ali samo ako polože oružje. Predstavnik ukrajinske vojske, Vladislav Seleznjov je u izjavi agenciji Rojters istakao da je odbacio taj predlog, rekavši da je u skladu sa mirovnim sporazumom taj grad ukrajinska teritorija.

Nijedna strana nije saopštila da je voljna da u utorak počne sa povlačenjem teškog naoružanja sa ukrajinskog fronta, kao što je predvidjeno prošlonedeljnim mirovnim sporazumom iz Minska.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je apelovala za poštovanje primirja, medjutim ona je priznala da je "situacija osetljiva što se moglo i očekivati uzevši u obzir Debaljcevo".

I dok pobunjenici nude bezbedan prolaz za čak 7.000 ukrajinskih vojnika iz Debaljceva, oni istovremeno obećavaju da će preuzeti kontrolu nad gradom i železnicom koja vezuje pobunjenička uporišta Luhansk i Donjeck.

Jedan pro-ruski separatista, koji se predstavio kao Škorpion, rekao je da će separatisti u svakom slučaju zauzeti Debaljcevo jer je to, kako se izrazio, njihova zemlja i njihov narod koji ne želi da živi sa vlastima koje dolaze da im nemetnu sopstvenu volju.

U međuvremenu, Evropska unija je dodala još 19 osoba, uključujući zamenika ruskog ministra odbrane, kao i devet entiteta na najnoviju listu sankcija povodom Ukrajine, zabranivši im putovanja i zamrznuvši njihovu imovinu zbog uloge u tom konfliktu.

Rusija je saopštila da će odgovoriti na te sankcije na "odgovarajući način". Moskva ih je osudila kao "nelogične" jer su izdate nekoliko dana posle dogovorenog prekida vatre.

XS
SM
MD
LG