Linkovi

Opšta mobilizacija ukrajinskih separatista


Proruski separatisti u istočnoj Ukrajini planiraju „opštu mobilizaciju“ kako bi ojačali pobunjeničke snage na čak 100.000 vojnika, dok SAD poručuju da još nisu donele odluku o slanju oružja Kijevu

Separatistička novinska agencija DAN danas je navela izjavu lidera samoproglašene Narodne republike Donjeck Aleksandra Zaharčenka da ukrajinske vojska jača svoje snage u južnom delu Donjecka „verovatno u cilju novog napada“ i da je mobilizacija neophodna kako bi se „balansirala situacija“.

Zaharčenko je ukazao da će ova regrutacija početi za deset dana i da će u početku biti traženi dobrovoljci. Takodje je planirano da se kombinuju snage samoproglašene Narodne republike Donjeck i susedne samoproglašene Narodne republike Luhansk.

U medjuvremenu, nemačka kancelarka Angela Merkel je danas u Budimpešti, nakon sastanka sa madjarskim premijerom Viktorom Orbanom, rekla da Nemačka neće poslati oružje Ukrajini.

U Vašingtonu, portparolka Stejt Departmenta Džen Psaki rekla je da Sjedinjene Države još nisu donele odluku o slanju oružja Ukrajini. Psaki je navela da se razmatraju sve opcije. Dnevnik Njujork tajms je juče preneo da predsednik Barak Obama nije doneo odluku o slanju oružja ukrajinskim bezbednosnim snagama, ali da njegova administracija ponovo razmatra to pitanje.

Državni sekretarijat danas je izrazio zabrinutost zbog eskalacije nasilja i pokušaja pobunjenika da prošire teritoriju van granica dogovorenih u Minsku, kao i zbog sve većeg broja civilnih i vojnih žrtava.

XS
SM
MD
LG