Linkovi

Rusija počinje vojne vežbe u blizini Ukrajine


Ukrajinski vojnik na položaju u mestu Debalceve kod Donjecka, 2. avgust 2014.

Ruski zvaničnici saopštili su da je ruska vojska počela obimne vojne vežbe u centralnim i zapadnim oblastima zemlje, uključujući i pogranična područja prema Ukrajini.

Prema ruskim zvaničnicima u vežbama učestvuje više od 100 borbenih aviona i helikoptera. Iako u saopštenju nije pomenuta Ukrajina, manevri bi mogli da pojačaju tenzije u ovom nestabilnom regionu.

U međuvremenu, nastavljaju se oružani sukobi između ukrajinskih snaga i proruskih separatista u istočnoj Ukrajini. Lokalni zvaničnici u Donjecku saopštili su daq je u tom gradu od nedelje poginulo šest osoba poginulo, dok je agencija Rojters izvestila da su tri osobe poginule u Lugansku.

Za to vreme, međunarodni eksperti nastavljaju uviđaj na mestu pada malezijskog putničkog aviona u istočnoj Ukrajini. Posmrtni ostaci jednog broja preostalih žrtava malezijskog aviona na letu 17 stigli su juče u Harkov odakle treba da budu transportovani u Holandiju.

Šef holandskih istražitelja saopštio je da su eksperti završili istragu u jednoj od pet zona mesta nesreće, ali da će misija trajati još najmanje tri nedelje.

XS
SM
MD
LG