Linkovi

Rusija oborila ukrajinski vojni avion?


Ukrajinska vojska optužila je Rusiju za obaranje ukrajinskog borbenog aviona iznad istočne Ukrajine, dok ruski predsednik oštro kritikuje američke sankcije protiv Moskve

Ukrajinska vojska prethodno je optužila ruske vazduhoplovne snage da su oborile ukrajinski borbeni avion iznad istočne Ukrajine, te a su sa ruske teritorije ispaljene rakete na bezbjednosne snage u regionu Lugansk. Ruski predsednik Vladmir Putin u međuvremenu je oštro kritikovao novu rundu američkih sankcija protiv njegove zemlje, poručujući da će naneti štetu odnosima i poslovnim interesima dve zemlje.

Ukrajinske vlasti danas su direktno optužile Rusiju za upotrebu vazdušne sile u sukobu u Ukrajini. Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu, Andrij Lisjenko, saopštio je da su ruske snage oborile ukrajinski ratni avion, koji je letio iznad ukrajinske teritorije.

“Juče se dogodila još jedna provokacija sa ruske teritorije. Vojni avion ruskih oružanih snaga ispalio je raketu na avion ukrajinske vojske SU-25, koji je bio u misiji na ukrajinskoj teritoriji. Naš avion je oboren. Pilot je uspio da se katapultira i evakuisan je na bezbjedno mjesto. Nije povrijeđen u napadu”.

Kijev takođe tvrdi da su sa ruske teritorije ispaljene rakete na ukrajinske snage. Predsjednik Petro Porošenko naložio je ministarstvu spoljnih poslova da zvanično reaguje nakon izvještaja o ispaljivanju raketa GRAD na ukrajinsku teritoriju, iz grada Gukovo blizu ruske granice sa Ukrajinom.

U međuvremenu, ruski predsjednik Vladimir Putin oštro je kritikovao novu rundu američkih sankcija, navodeći da će naneti štetu bilateralnim odnosima i kompanijama u obje zemlje.

Sankcije imaju efekat bumeranga i bez sumnje će gurnuti američko-ruske odnose u ćorsokak i nanijeti veoma ozbiljnu štetu. Takođe sam siguran da će nanijeti štetu dugoročnim nacionalnim strateškim interesima američke vlade i američkog naroda”.

Putin, koji se nalazi u posjeti Brazilu, obratio se javnosti nekoliko sati nakon što je predsjednik Barak Obama objavio do sada najoštrije sankcije protiv Moskve zbog podrške pobunjenicima u Ukrajini.

“Ove sankcije su značajne, ali i selektivne. Njihov cilj je da maksimalno utiču na Rusiju, dok se istovremeno ograničavaju bilo kakve posljedice po američke ili kompanije naših saveznika”.

Prvi put, sankcije će pogoditi neke od najvećih ruskih kompanija koje vode bogati Putinovi saveznici - najveću naftnu kompaniju “Rosnjeft”, drugog po veličini proizvođača gasa “Novatek” i treću po veličinu banku “Gazprombank”. Sekretarijat za finansije saopštio je da se kaznenim mjerama, između ostalog, zabranjuje američko finansiranje tih ruskih firmi i ograničava njihov pristup tržištima kapitala.

“Nove sankcije će svakako nanijeti štetu Rusiji, zato što će pogoditi dva najača ekonomska sektora, energetski i bankarski. Banke već imaju ogromne probleme u pronalaženju novih prilika za investiranje. Problemi na globalnim tržištima, ili barem u Sjedinjenim Državama, takođe neće pomoći ruskim energetskim gigantima”, kaže analitičar Robert Halver.

Dodatne sankcije Rusiji najavila je i Evropska unija.

“Zaustavili smo priliv novca evropskih agencija u Rusiju. Lideri zahtijevaju od Evropske investicione banke da suspenduje novo finansiranje projekata u javnom sektoru Rusiju”, rekao je predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompuj.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je danas evropske lidere da su uveli sankcije pod pritiskom Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG