Linkovi

Zaoštrava se spor Kijeva i Moskve


Proruski separatisti u Donjecku
Proruski separatisti u Donjecku

Ukrajinski zvaničnici tvrde da je ruski vojni napad neminovan, dok Moskva upozorava na nepovratne posledice granatiranja ruskog pograničnog grada

Napetosti između Kijeva i Moskve sve više se zaoštravaju, dok ukrajinski zvaničnici upozoravaju da je ruski vojni napad neminovan i tvrde da poseduju dokaze da je Rusija bila umešana u obaranje ukrajinskog vojnog transportnog aviona.

„Ukrajina je, kao nikada do sada, na pragu velike agresije našeg severnog suseda“, rekao je u intervjuu ukrajinskim medijima general Mihajlo Koval, zamenik sekretara Nacionalnog saveta za bezbednost i odbranu.

Šef ukrajinske bezbednosne službe Valentin Nalvajčenko istakao je pak da njegova agencija ima “neoboriv dokaz” da je Moskva umešana u jučerašenje obaranje ukrajinskog vojnog aviona iznad istočnog regiona Lugansk o čemu će, kako je najavio, biti obavešteni predsednik Petro Porošenko i javnost.

Moskva je u međuvremenu pozvala diplomate iz 18 zemalja da posete ruski pogranični grad gde je, kako tvrde zvaničnici, u ukrajinskom napadu poginula jedna osoba. Strani vojni stručnjaci i novinari trebalo bi danas da posete grad u Rostovskoj oblasti.

Rusko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da je granatiranje pograničnog mesta “ agresivni čin ukrajinske strane protiv suverene ruske teritorije i državljana Ruske federacije” koji bi mogao da ima nepovratne posledice. Ukrajinka vlada odbacila je navode da je odgovorna za napad.

Ruski dnevni list “Komersant” objavio je juče, pozivajući se na izvore bliske Kremlju, da Moskva razmatra selektivne napade na Ukrajinu , kao odmazdu za granatiranje. Portparol predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, rekao je međutim danas da su ti navodi besmislica.

XS
SM
MD
LG