Linkovi

Rusija spremna na dijalog dok se u istočnoj Ukrajini vodi žestoki sukob


Ukrajinski helikopter Mi-24 vrši napad u Donjecku, 26. maj, 2014.

Iz istočne Ukrajine se danas izveštava o žestokom sukobu vladinih snaga i pro-ruskih separatista koji su zauzeli delove glavnog aerodroma u Donjecku.

Ukrajinski funkcioneri navode da je vojska izvršila vazdušni napad na naoružane pobunjenike na tom aerodromu. Nije bilo neposrednih izveštaja o šteti ili žrtvama.
Predstavnik ukrajinske vojske je danas rekao da je borbeni mlaznjak Su-25 ispalio upozoravajuće hice, a da je potom MIG -29 izveo vazdušni napad.

Kasnije danas očevici su izvestili da je borbeni helikopter Mi-24 takodje otvorio vatru na pobunjenike. Funkcioneri takodje navode da su paravojne snage poslate na aerodrom. Očevici izveštavaju da su čuli žestoku razmenu vatre iz oružja i eksplozije.

U medjuvemenu, Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je rekao da je njegova vlada spremna na dijalog sa Petrom Porošenkom koji, sa više od polovine prebrojanih glasova,
vodi sveobuhvatnom većinom glasova na ukrajinskim predsedničkim izborima.

„Konstantno apelujemo za stavni dijalog izmedju onih koji su na vlasti u Kijevu i svih ostalih ukrajinskih regiona. Uvereni smo da je to kljucc za rešenje najdublje krize ukrajinske države kojoj smo do sada bili svedoci.“, kaže ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

Ukrajinska izborna komisija je izvestila da je Porošenko dobio 54 posto glasova na jučerašnjim izborima sa kojih su do sada prebrojani glasovi iz više od polovine distrikta.
Porošenko, milijarder, proizvodjač slatkiša i bivši premijer proglasio je juče pobedu bez potrebe drugog kruga izbora i rekao da je spreman da pregovara sa ruskim funkcionerima.

„Mislim da što se ranije sastanemo, ranije ćemo sastaviti dnevni red i to će biti bolje za narod Rusije, jer ruski narod sada plaća ogromnu cenu za avanturu na Krimu. Baš kao i ukrajinski. Mi bi trebalo da bude odgovorni u pripremama za ovaj sastanak, stoga sumnjam da ćemo imati bilo kakve stvarne teškoće i nadam se da će tekući izbori, koji su bili zbilja slobodni i pravedni jasno ukazati na nivo aktivnosti ukrajinskog naroda i birača da je Ukrajina odlučna u izgradnji svoje budućnosti. Mislim da je Rusija naš sused. A bez Rusije bilo bi daleko manje efikasno ili nemoguće govoriti o bezbednsoti u čitavom regionu ili globalnoj bezbednosti.“,ukazuje predsednički kandidat u Ukrajini Petro Porošenko.

Bivša premijerka Julija Timošenko je na drugom mestu sa 13 posto osvojenih glasova.

„Pre svega želim da čestitam čitavoj Ukrajini jer uprkos spoljnoj agresiji, uprkos nameri Kremlja da poremeti ove izbore, imamo poštene i demokratske izbore u Ukrajini.“, navodi Julija Timošenko, kandidatkinja za predsednicu Ukrajine.

Pro-ruski separatisti su pretili da će poremetiti glasanje blokrianjem pristupa biračkim mestima u istočnoj Ukrajini. Biračka mesta nisu bila otvorena u separatistima kontrolisanom gradu Donjecku, dok je u čitavoj regiji Donjeck izvešteno o odzivu od svega 16 odsto.

Ruski predsednik Vladimir Putin je obećao da će priznati ishod izbora, uprkos izražavanju skepse povodom njihove legitimnosti. On je takodje rekao kako se nada da će novi predsednik Ukrajine okončati vojne operacije protiv separatista na istoku.

Jucerašnji izbori su vrhunac povremeno nasilnih anti-vladinih protesta koji su počeli prošle godine i kojima je zbačen sa vlasti pro-ruski predsednik Viktor Janukovič, da bi nakon toga Rusija anketirala Krim.
XS
SM
MD
LG