Linkovi

Donjeck i Luhansk proglasili nezavisnost


Lider proruskih separatista Denis Pušilin

Proruski separatisti u Luhansku proglasili su nezavisnost ubrzo nakon što je to urađeno u Donjecku koji je takođe zatražio pripajanje Rusiji

Proruski separatisti u ukrajinskoj regiji Luhansk proglasili su nezavisnost od Ukrajine neposredno pošto je susedni Donjeck proglasio tu regiju nezavisnom državom i zatražio od Moskve da razmotri njeno priključenje Ruskoj federaciji.

Do ovih poteza je došlo posle jučerašnjih referenduma o nezavisnosti u te dve ukrajinske regije.Ruska državna novinska agencija RIA Novosti navela je današnju izjavu separatističkog lidera Valerija Bolotova da je samoproglašena Narodna republika Luhansk počela novi život bez "kijevskih vlasti" koje je optužio za "fašizam i nacionalizam".

Ranije je separatistički lider Denis Pussilin izjavio da je, na osnovu rezultata jučerašnjeg referenduma, samoproglašena Narodna republika Donjeck sada suverena država. On je rekao da je zahtev za priključenje Rusiji podnet na osnovu „volje naroda Narodne republike Donjeck“ i „radi ponovnog uspostavljanja istorijske pravde“. Pušilin je takodje rekao da nije isključio mogućnost da bi ova regija mogla da zahteva „mirovne snage“ ukoliko se situacija pogorša.

Organizatori kontroverznih referenduma o nezavisnosti u Donjecku i Luhansku kažu da je oko 90 odsto birača podržalo njihov apel za suverenitetom, ali je te rezultate nemoguće potvrditi iz nezavisnog izvora.

Dopisnik Glasa Amerike iz Donjecka je opisao izbore kao „farsu“ bez jasne procedure brojanja glasačkih listića, sa izveštajima o višestrukom glasanju i neregularnim kutijama za glasačke listiće.

Privremeni predsednik Ukrajine, Oleksander Turčinov, je kritkovao referendume kao „propagandnu farsu bez pravne osnove“. On je rekao ukrajinskom parlamentu da su ovi referendumi puka „propaganda za zataškavanje ubistava, otmica nasilja i drugih teških krivičnih dela“.

Medjutim, takodje je ukazao kako želi da „nastavi dijalog sa gradjanima na istoku Ukrajine koji nemaju krvave ruke i koji su spremni da brane svoje ciljeve legitimnim putem.“
XS
SM
MD
LG