Linkovi

Ukrajina uvela vojnu obavezu


Trupe ukrajinske vlade 30 kilometara od Slavjanska, 1. maj, 2014.

Nekoliko sati ranije, šef ruske diplomatije izjavio je da treba da se uspostavi dijalog izmedju ukrajinske vlade i separatista na jugoistoku zemlje.

Ukrajina je ponovo uvela vojnu obavezu, samo nekoliko sati pošto je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov pozvao na razgovore između zvaničnog Kijeva i pro-ruskih separatista na jugoistočku Ukrajine.

Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Oleksandr Turčinov potpisao je dekret kojim se poboljšavaju vojni kapaciteti te zemlje. Navodeći - kako se izrazio - "dalje pogoršanje socijalno-političke situacije" na istoku i jugu Ukrajine, kao i "otvorenu agresiju" nezakonito naoružanih pro-ruskih grupa, dekretom se ponovo uspostavlja regrutacija svih ukrrajinskih muškaraca između 18 i 25 godina, izuzev onih koji su oslobođeni obaveze iz različitih razloga.

Turčinov je juče izjavio da je vlada "nemoćna" u gušenju rastućeg pro-ruskog separatističkog pokreta u dve istočne oblasti i da ne može da kontroliše svoju vojsku.

Ranije danas, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je tokom posete Peruu rekao da Moskva misli da je bi "dijalog" mogao da se uspostavi između ukrajinske vlade i njenih oponenata. Istovremeno, tenzije na istoku nastavljaju da eskaliraju. Pro-ruski demosntranti zauzeli su zgradu tužilaštva u industrijskom centru Donjecku, dan pošto su naoružane osobe upale u gradsku skupštinu u Gorlovki, gradu od 260 hiljada stanovnika severno od Donjecka.

Separatisti sada kontrolišu desetak gradova na istoku, među kojima i Donjeck, gde je za 11. maj zakazan referendum o ocepljenju.

Ukrajina dobila pomoć MMF-a

U međuvremenu, Međunarodni monetarni fond odobrio je dvogodišnji paket pomoći Ukrajini, vrijedan 17 milijardi dolara. Izvršni odbor MMF doneo je odluku o tome kasno sinoć, tako da će vlada u Kijevu odmah imati na raspolaganju 3,2 milijarde, koje su joj neohodne da bi isplatila postojeće dugove i sprečila bankrotstvo.

Paket pomoći takođe omogućava da Ukrajina dobije dodatnih 15 milijardi dolara, koje su joj obećeli Svetska banka, Evropska unija, Japan, Kanada i SAD. Očekuje se da će Kijev iskoristiti deo prve tranše paketa pomoći da plati dug Rusiji za kupovinu prirodnog gasa, koji trenutno iznosi dvije milijarde 200 miliona dolara .
XS
SM
MD
LG