Linkovi

Krim: 95 odsto birača želi da se pripoji Rusiji


Biračko mesto u Simferopolju, Krim, Ukrajina, 16. mart, 2014.
Biračko mesto u Simferopolju, Krim, Ukrajina, 16. mart, 2014.

Sjedinjene Države, Evropska unija i Evropski savet su izdali zasebna saopštenja u kojima referendum na Krimu nazivaju ilegalnim i nelegitimnim, te upozoravaju da medjunarodna zajednica neće priznati njegov ishod .

Premijer Krima je izjavio kako preliminarni rezultati nedeljnog referenduma o odcepljenju od Ukrajine ukazuju da je 95 posto birača glasalo da se njihova regija pripoji Rusiji.

Manje od jednog sata posle zatvaranja glasačkih mesta, Bela kuća je izdala saopštenje u kojem navodi da odbacuje nedeljni referendum. Takodje je navedeno da medjunarodna zajenica neće priznati rezultate referenduma sprovedenog pod pretnjom nasilja i zastrašivanja ruskom vojnom intervencijom što predstavlja kršenje medjunarodnog prava.

U istom saopštenju je dodato da nijedna odluka o budućnosti Ukrajine ne bi trebalo da bude doneta bez ukrajinske vlade te da će predsednički izbori planirani za 25 maj pružiti legitimnu priliku da se čuje glas svih Ukrajinaca o budućnosti njihove zemlje.

Odziv glasača na Krimu je, kako se procenjuje, danas bio između 75 i 80 odsto. Sjedinjene Države, Evropska unija i Evropski savet su danas izdali zasebna saopštenja u kojima taj referendum nazivaju ilegalnim i nelegitimnim, te upozoravaju da medjunarodna zajednica neće priznati njegov ishod.
XS
SM
MD
LG