Linkovi

Ruske snage stežu obruč oko Krima


Demonstracije Tatara na Krimu
Demonstracije Tatara na Krimu

Vlasti na Krimu saopštile da nastavljaju pripreme za referendum o ujedinjenju sa Rusijom; NATO šalje avione u misiju izviđanja iznad Poljske i Rumunije, u okviru "praćenja" krize u Ukrajini

Ruske snage stežu obruč na Krimu, dok vlasti te secesionističke teritorije vrše pritisak za ostvarenje svog plana da se pripoje Moskvi.

Šef izborne komisije sa Krima, Mihailo Mališev, danas je izjavio da nastavlja pripreme za referendum naredne nedelje o ujedinjenju sa Rusijom. Vlasti na Krimu takođe su uputile poziv Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju da nadgleda referendum 16. marta. Posmatrači OEBS-a su već tri puta prošle nedelje vraćeni s granice Krima. U međuvremenu, demonstranti su organizovali rivalske skupove na Krimu i širom Ukrajine, dok je ulično nasilje izbilo u Sevastopolju kada su pro-ruski aktivisti i kozaci napali jednu grupu Ukrajinaca.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk treba u sredu da se sastane sa predsednikom Barakom Obamom u Vašingtonu radi razgovora o zastoju na Krimu. Američki federalni agenti su doputovali u Ukrajinu da bi pomogli prelaznim liderima da istraže tvrdnje o korupciji opozvanog predsednika Viktora Janukoviča. Američki ambasador u Ukrajini danas je istražiteljima rekao da se agenti takodje bave pitanjem da li delovi njegove imovine mogu da budu vraćeni.

NATO je pak saopštio da će uputiti avione iz sistema Avaks u misiju izviđanja iznad Poljske i Rumunije, u okviru "nadgledanja" krize u Ukrajini.

NATO je "danas odlučio da uputi avione iz sistema Avaks iznad Poljske i Rumunije, kako bi osnažio kapacitete nadziranja situacije - naveo je jedan zvaničnik - dodavši da će letovi biti izvođeni isključivo iznad teritorije zemalja članica NATO. Avaksi koje će NATO koristiti u toj misiji poletaće iz baza u Nemačkoj i Britaniji.
XS
SM
MD
LG