Linkovi

Ukrajina izdala nalog za hapšenje Janukoviča


Izdat nalog za hapšenje bivšeg predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča
Izdat nalog za hapšenje bivšeg predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča

Ukrajinski predsednik poslednji put je vidjen u pro-ruskoj regiji Krimu, ali njegovo tačno prebivalište nije poznato; Moskva dovodi u pitanje legitimnost privremenih vlasti

Prelazna vlada u Ukrajini izdala je nalog za hapšenje opozvanog predsednika Vikotra Janukoviča, optuživiši njega i druge funkcionere za masovna ubistva demonstranata.

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova, Arsen Avakov, najavio je taj nalog danas na Fejsbuku. On je rekao da je Janukovič poslednji put vidjen u pro-ruskoj regiji Ukrajine Krimu, ali tačno prebivalište opozvanog lidera nije jasno.

Ruski premijer Dmitri Medvedev je danas doveo u pitanje legitimnost ukrajinskih novih vlasti, rekavši da su došli na vlast, kako se izrazio, “u suštini oružanim buntom“.

Ruski ministar inostranih poslova je takodje izneo optužbu da se koriste „diktatorske i ponekad terorističke metode“ u različitim regijama Ukrajine kako bi se izvršio pritisak na one koji se ne slažu sa promenom vlade.

Rusija je juče opozvala ambasadora u Kijevu na konsultacije o, kako je rečeno, „situaciji u Ukrajini koja se pogoršava.“ U saopštenju ruskog ministra inostranih poslova navedena je potreba za „sveobuhvatnom analizom“ razvoja situacije u Kijevu.
Medvedev je u ponedeljak rekao da je ruski ambasador opozvan zbog „pretnje našim interesima, našim životima i zdravlju naših ljudi“ u Ukrajini.

Sjedinjene Države i Britanija su upozorile Rusiju da ne šalje snage u Ukrajinu. Američka savetnica za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs je ukazala da bi ruska vojna intervencija bila „ozbiljna greška“.

Američki državni podsekretar Vilijam Berns će otputovati u Ukrajinu sutra. Stejt department navodi da će se on sastati sa Oleksandrom Turčinovim, koji je juče postao vršilac dužnosti predsednika, kao i opozicionim liderom Arsenijem Jacenjukom i članovima parlamenta.
XS
SM
MD
LG