Linkovi

EU suspendovala sporazum sa Ukrajinom


Američki senator Džon Mekejn sa ukrajinskim demonstrantima u Kijevu

Brisel je danas saopštio kako je Ukrajini rečeno da je za dalje diskusije potrebna „jasna predanost“ potpisivanju sporazuma.

Evropska unija je saopštila da suspenduje rad na trgovinskom i sporazumu o saradnji sa Ukrajinom pošto predsednik Viktor Janukovič nije uspeo da se obaveže da će potpisati taj sporazum koji je odbacio krajem prošlog meseca.

Brisel je danas saopštio kako je Ukrajini rečeno da je za dalje diskusije potrebna „jasna predanost“ potpisivanju sporazuma.

Američki senator Džon Mekejn se juče u Kijevu sastao sa ključnim vladinim i opozicionim liderima pred masovni skup koji ima za cilj smenjivanje vlade u Kijevu i njenog lidera, predsednika Viktora Janukoviča.

Mekejn je izrazio podršku demonstrantima koji su okupirali centralni Kijev tokom poslednje tri nedelje , rekavši novinarima da je „ponosan na ono što narod Ukrajine preduzima u cilju ponovne uspostave demokratije u njihovoj zemlji.“

Mekejn je najnoviji u nizu zapadnih funkcionera koji obilaze velike logore demonstratna od kako su protesti izbili prošlog meseca zbog predsednikove odluke da odustane od ključnog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom. Vlada u Kijevu je saopštila da će se umesto toga fokusirati na popravku i jačanje ekonomskih veza sa Rusijom.

Moskva nije direktno komentarisala Mekejnovu posetu. Medjutim, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je juče izjavio da zapadne vlade, po njegovim rečima, „ očigledno gube osećaj realnosti“, u protivljenju Ukrajinskim težnjama ka Moskvi.
XS
SM
MD
LG