Linkovi

Prepad na sedište ukrajinske opozicije


Specijalci uklanjaju barikade koje su postavili demonstranti u Kijevu, 9. decembar, 2013.
Specijalci uklanjaju barikade koje su postavili demonstranti u Kijevu, 9. decembar, 2013.

Predstavnica opozicije je rekla da su trupe večeras upale u sedište Domovinske stranke, razvalile vrata i zaplenile kompjutersku opremu.

Politička stranka pritvorene ukrajinske opozicione liderke Julije Timošenko navodi da su specijalci danas silom upali u sedište stranke u Kijevu, dok policija nastoji da razmontira barikade koje su postavili anti vladini demonstranti na centralnom trgu u gradu.

Predstavnica opozicije je rekla da su trupe večeras upale u sedište Domovinske stranke, razvalile vrata i zaplenile kompjutersku opremu. Kijevska policija demantuje tu tvrdnju.

U medjuvremenu, stotine pripadnika policije, u punoj opremi za specijalce zauzele su položaje širom glavnog grada uključujući Trg nezavisnosti koji je centar demonstracija.

Specijalci su počeli da rasturaju barikade podignute ispred nekih vladinih zgrada.
Sud je demonstrantima izdao naredjenje da se razidju ispred kancelarija gradske uprave ili se suoče sa proterivanjem. Nije izvešteno o sukobima.

Ukrajinski opozicioni lider, Vitalij Kličko, apelovao je na policiju da se uzdrži od upotrebe sile, opisavši situaciju kao „veoma napetu“ koja može da postane ili nasilna ili da se smiri.

Lider opozicije, Arsenij Jatsenjuk, istakao je kako se nada da će policija dopustiti da hrana i hitne potrepštine budu dostavljeni demonstrantima ulogorenim na Trgu nezavisnosti.

Evropska unija je apelovala na Ukrajinsku vladu da pokaže uzdržanost, rekavši da Evropa ima „pravo i dužnost“ da podrži demonstrante.

U medjuvremenu, Janukovič se složio da održi razgovore sa tri bivša ukrajinska predsednika u nastojanju da ublaži krizu nastalu zbog odbijanja da potpiše dugo očekivani trgovinski sproazum sa EU u korist tešnjih veza sa Rusijom.

Rusija je izvršila jak ekonomski pritisak na siromašni Kijev, tražeći isplatu duga za gas, kako bi obeshrabrila sporazum sa EU. Rusija je ukrajinski najveći strani investitor, trgovinski partner i vodeći dostavljač prirodnog gasa.

Moskva nastoji da formira trgovinski blok sa bivšim sovjetskim republikama i satelitiskim državama. Ranije ove godine, Rusija je uvela restrikcije na dobra iz Ukrajine, smanjivši ukrajinski izvoz za 25 posto, što je dovelo do recesije u toj zemlji.
XS
SM
MD
LG