Linkovi

Blokada SSP-a zbog Timošenko?


Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko pokazuje povrede koje su joj, kako tvrdi, naneli stražari u zatvoru
Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko pokazuje povrede koje su joj, kako tvrdi, naneli stražari u zatvoru

Nemački ministar inostranih poslova Gvido Vestervele zapretio je da će blokirati politički i trgovinski porazum Ukrajine i Evropske unije, ukoliko se opozicionoj liderki Juliji Timošenko, koja se nalazi u zatvoru, ne obezbedi adekvatna medicinska nega.

Vestervele je za jednu nemačku televizijsku stanicu kazao da Nemačka ne može da ratifikuje Sporazum o asocijaciji i pridruživanju sa Ukrajinom, ukoliko Kijev ne poštuje vladavinu prava.

Nemački zvaničnik je međutim na današnjoj konferenciji za novinare u Berlinu odbacio pozive za bojkot evropskog prvenstva u fudbalu u toj zemlji, navodeći da bi prioritet trebalo da bude poboljšanje situacije u kojoj se Timošenko nalazi.

Austrijski i holandski zvaničnici su, uz predsednika Evropske komisije Žoze Manuela Baroza, danas najavili da neće posetiti Ukrajinu tokom prvenstva ukoliko se ne poboljša stanje Julije Timošenko. Ukrajinsko ministarstvo inostranih poslova je prethodno ocenilo da bojkoti predstavljaju taktitku iz Hladnog rata i veštačku manipulaciju.

Predsednici Češke i Nemačke, Vaclav Klaus i Joahim Gauk u međuvremenu su najavili da zbog ophođenja vlasti prema opozicionoj liderki neće prisustvovati samitu šefova država Centralne Evrope u Jalti, 11. i 12. maja.

Timošensko, koja služi sedmogodišnju kaznu zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, štrajkuje glađu više od nedelju dana nakon što su je, kako tvrdi, pretukli stražari u zatvoru. Ukrajinske vlasti odbijaju da joj dozvole da se leči u inostranstvu.

XS
SM
MD
LG