Linkovi

Nastavak pregovora o gasu nakon zastoja


Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk rekao je da je Kijev spreman da plati dug Moskvi, nakon što dve strane potpišu sporazum.

Pregovori Ukrajine i Rusije u Briselu, u kojima posreduje Evropska unija, o isporuci gasa Kijevu prekinuti su rano jutros zbog zahteva Moskve da ukrajinske vlasti i evropski zvaničnici prvo postignu sporazum o načinu plaćanja gasa. To obuhvata i neplaćene račune u iznosu od, kako navodi Kremlj, pet milijardi dolara.

Razgovori su nastavljeni tokom dana. Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk rekao je da je Kijev spreman da plati dug Moskvi, nakon što dve strane potpišu sporazum. Jacenjuk je na sastanku vlade istakao da će Ukrajina platiti 378 dolara za hiljadu kubika za nove isporuke gasa do kraja godine, te 365 dolara u prvom kvartalu naredne.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo rekao je da je sporazum „na dohvat ruke“ i pozvao Ukrajinu i Rusiju da iskoriste ovu priliku i zaključe pregovore.

Evropska unija prethodno je navela da će Ukrajina isplatiti Rusiji 1,45 milijardi dolara do kraja oktobra i 1.65 milijardi do kraja tekuće godine. Moskva je tražila novac unapred za ponovnu isporuku gasa za zimu, dok je Kijev naveo da prikuplja novac za zaostali dug.

XS
SM
MD
LG