Linkovi

Rusija kupuje ukrajinske obveznice


Ukrajinski opozicioni lider Vitalij Kličko u parlamentu (arhiva)
Ukrajinski opozicioni lider Vitalij Kličko u parlamentu (arhiva)

Najavljeno da će Rusija ove nedelje kupiti ukrajinske evroobveznice što neki vide kao potez da se učvrsti položaj predsednika Ukrajine, Viktora Janukoviča.

Rusija je saopštila da će osloboditi dodatnih dvije milijarde dolara pomoći Ukrajini, namijenjene poboljšanju propale ekonomije te zemlje. Mnogi ocjenjuju da je cilj tog poteza da se učvrsti položaj ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča.

Moskva će, kako se očekuje, ove nedelje kupiti ukrajinske euroobveznice u vrijednosti od dvije milijarde dolara nakon što je krajem prošle godine za iste hartije od vrijednosti izdvojila tri milijarde. Riječ je o dijelu zajma, od 15 milijardi dolara, koji je Rusija obećala Kijevu.

Ekonomske veze dvije zemlje osnažene su krajem prošle godine, nakon što je ukrajinski predsjednik odustao od trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom što je izazvalo masovne opozicione proteste u Kijevu i drugim gradovima.

Sa opozicionim liderima, Vitalijem Kličkom i Arsenijem Jacenjukom, juče je razgovarala njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Veoma sam zadovoljan razgovorima i nadam se da će rezultirati daljom podrškom rješavanju političkih problema u Ukrajini. Sve strane su zainteresovane za to, odnosno oni koji žele da Ukrajina bude politički i ekonomski stabilna država", rekao je Vitalij Kličko.

"Morate da se borite koristeći drugačija sredstva, među kojima je i kompromis. Dali smo ponudu predsjedniku Janukoviču, ali on postupa isto. Želi da kupi vrijeme i da nas uvuče u beskonačne pregovore i da nas obmanjuje. Zbog toga želimo transparentnu, pro-evropsku politiku, uglavnom zasnovanu na kompromisu. Treba da spasimo našu zemlju, da spriječimo krvoproliće, da riješimo političku i ekonomsku krizu i da učinimo da naša zemlja poštuje dostojanstvo svakog ljudskog bića. Na predsjedniku je da odluči da li će prihvatiti kompromis”, istakao je Arsenije Jacenjuk.

U autorskom tekstu u njemačkom dnevnom listu Bild, Kličko je naveo da opozicija traži podršku Evropske unije za uvođenje sankcija protiv Janukovičeve vlade i za smanjenje ovlašćenja ukrajinskog predsjednika. Portparol njemačke kancelarke kasnije je naveo da je Merkel izrazila razumjevanje za opravdana strahovanja ukrajinskog naroda, ali da ne podržava uvođenje sankcija.
XS
SM
MD
LG