Linkovi

Ukrajina traži tržišnu cenu gasa


Tokom nastavka pregovora o ukrajinskom dugu za ruski gas, Moskva je ponudila nešto nižu cenu novih isporuka koja nije bila prihvatljiva za Ukrajinu

Pregovori o ukrajinskom bilionskom dugu za ruski gas nastavljeni su u Briselu. Moskva je ponudila da bi, ukoliko se isplate dugovanja, cijena gasa novih isporuka mogla biti nešto niža. To nešto, još uvijek više od tržišne cijene ovog energenta, Ukrajinci su nazvali "političkom cijenom".

Nakon dugih pregovora, ruski ministar energije Aleksandar Novak je izašao sa novim, za rusku stranu konačnim prijedlogom- ukoliko se izmire dosadašnja dugovanja u visini od oko četiri milijarde eura, Gazprom je spreman da za 100 dolara smanji cijenu gasa za 1000 kubnih metara. Bilo bi to sa 485 dolara na 385 dolara za 1000 kubika, a cijena bi se utvrdjivala početkom svakog narednog mjeseca..

"Želim da naglasim da smo i tokom ovih pregovora što su započeli u aprilu pa sve do danas, nastavili da ispunjavamo naše obaveze u smislu snabdijevanja gasom EU i Ukrajine. U svakom slučaju, naše mišljenje je da ove pregovore treba privesti kraju, dolazeći do kompromisa koji bi nam pomogao da riješimo sva pitanja dugovanja i budućih isporuka gasa."

Ukrajinska strana , medjutim, je u strahu da se iza ovog prijedloga ne krije uvodjenje novog instrumenta političkog pritiska Moskve

"Nažalost, ruska strana je predložila način stvaranja cijene koji bih ja nazvao političkim. Predložili su smanjenje cijena, ali takav mehanizam smo i ranije vidjeli na djelu. Mi to vidimo u političkom aspektu. Potvrdjujemo našu poziciju - nastavićemo da plaćamo za gas, kako prošli tako i budući i nadam se da ćemo doći do tržišne cijene, cijene koja će biti rezultat pregovora Gazproma i Naftogasa", naglasio je ukrajinski ministar energije Jurij Prodan.

"Naši ukrajinski partneri imaju dvije primjedbe. Predložena cijena od 385 dolara još uvijek nije u liniji sa cijenama na tržištu, još uvijek je previsoka i druga primjedba je da je odluka o toj cijeni odluka vlade u Moskvi te da moze biti povučena bilo kada, što njima na daje nikakvu sigurnost za budućnost", rekao je evropski komesar za energiju Ginter Etinger.

Stiče se, nakon svih ovih pregovora, utisak da bi Evropljani željeli da se što prije okončaju, na zadovoljstvo sve tri strane, naravno, ne gubeći iz vida da je uspješnost pregovora o gasu izmedju Rusije i Ukrajine u bolno bliskoj vezi sa urednim snabdijevanjem same Unije ruskim gasom, što se do sada par puta sasvim jasno potvrdilo.

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je izjavio da bi Ukrajina mogla da dovede pregovore o gasu u ćorsokak zahtevom da cene budu još više smanjene. Ruske novinske agencije navode izjavu Putina da će se razgovori, ukoliko Ukrajina odbaci taj sporazum, odvijati na sasvim drugom nivou, što je nešto što, kako je on rekao, Rusija ne želi.
XS
SM
MD
LG