Linkovi

Ukrajina: Porošenko raspustio parlament


Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rasputio parlament, 25. avgust 2014.
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rasputio parlament, 25. avgust 2014.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko je u ponedeljak, pred današnji sastanak u Minsku, raspustio parlament i apelovao za održavanje prevremenih izbora.

Nekoliko sati pre sastanka u Minsku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, Ukrajina je objavila snimak ruskih vojnika zarobljenih na teritoriji te zemlje. Ukrajina je tom prilikom obnovila optužbe da je Rusija direktno umešana u pobunu i navela da je deset vojnika iz ruske paravojne divizije uhvaćeno juče u pograničnoj regiji Donbas u istočnom delu zemlje. Izvori ruskog ministarstva odbrane pak nevode da su ti vojnici slučajno prešli u Ukrajinu na neobeleženom delu granice dok su bili u patroli.

Tokom jučerašnjeg obraćanja naciji, Porošenko je rekao da poslednji parlamentarni izbori 2012. nisu bili ni slobodni ni pravedni i dodao da je većina zakonodavaca izgubila poverenje i poštovanje ukrajinskog naroda.

"Osamdeset odsto gradjana podržava neophodnost prevremenih izbora. To je bio jedan od zahteva tokom 'revolucije dostojanstva'. Snažni zahtev društva za novom vlašću je više nego očigledan. Izbori su najbolji način čišćenja, koje mora da počne sa najvećim zakonodavnim telom. Ovaj parlament je bio izvor podrške bivšem predsedniku Janukoviču. Većina tih zakonodavaca je prihvatila diktatorske zakone koji su odneli živote demonstranta tokom protesta protiv bivšeg predsednika Janukoviča. Za to se mora utvrditi krivična i politička odgovornost. Mnogi poslanici su direktni sponzori ili saučesnici, da kažemo saveznici, ekstremista i separatista", rekao je ukrajinski predsednik.

Porošenko je dodao da su glasački listići najmoćnije sredstvo gradjana da odbrane svoju zemlju i garantovao da će izbori 26. oktobra biti pošteni.

Neki stanovnici Kijeva su danas imali mešovite reakcije na tu odluku.

"Mislim da je to prava odluka, jer parlament ne štiti naše interese. Narod na Trgu nezavisnosti je glasao za nešto drugo", smatra Volodimir.

"Gradjani istočnih regiona bi mogli da se ne slože sa ovim prevremenim parlamentarnim izborima. Oni bi mogli da tvrde da izbori nisu bili pravedni i da njihovi glasovi nisu uzeti u obzir. Zato mislim da raspuštanje parlamenta nije bilo razumno", kaže Dmitro Navrotski.

Porošenko je ranije izjavio da je izuzetno zabrinut povodom ruskih vojnih poteza na istoku. Ukrajinski funkcioneri su saopštili da su ruski tenkovi i oklopni transporteri juče prešli u jugoistočnu Ukrajinu, noseći zastave proruskih separatista.

XS
SM
MD
LG