Linkovi

Ukrajina: Rusija je državni agresor


Ukrajinski parlament pozdravlja rezoluciju kojom je Rusija proglašena za državnog agresora, Kijev 27. januar 2015.

Parlament u Kijevu je takodje proglasio samoproglašene republike Donjeck i Luhansk na istoku zemlje terorističkim organizacijama.

Ukrajinski parlament usvojio je danas rezoluciju kojom se Rusija proglašava "državnim agresorom", dok su evropski lideri pretili da će uvesti nove sankcije Rusiji zbog podrške separatistima.

Parlament u Kijevu je takodje proglasio samoproglašene republike Donjeck i Luhansk na istoku zemlje terorističkim organizacijama i uputio apel međunarodnoj zajednici za dodatnom, neubojitom vojnom pomoći i uvođenje novih sankcija Rusiji.

Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Grigori Karsin je, okarakterisao odluku ukrajinskog parlamenta da proglasi Rusiju "državnom agresorom", kao "apsolutno neodgovornu i nepromišljenu” i ukazao kako se time ometa napredak u traganju za preko potrebnim kompromisom u Ukrajini.

Predstavnik ukrajinske vojske je saopštio da je u borbama na istoku Ukrajine, od juče, poginulo devet vojnika, dok je 29 ranjeno.

Konflikt u Ukrajini spomenuo je danas i ruski predsednik Vladimir Putin tokom govora u jevrejskom muzeju u Moskvi prilikom obeležavanja 70. godišnjice oslobođenja nacističkog logora smrti Aušvic od strane sovjetskih trupa.

Putin je rekao, da su "opasni i destruktivni dvostruki standardi, ravnodušnost i nedostatak brige za sudbinu drugih" očigledni "u tragediji na jugoistoku Ukrajine, gde se", kako se izrazio "hladnokrvno ubijaju civili” i optužio ukrajinskog nacionalističkog lidera iz ere Drugog svetskog rata, Stepana Banderu da je učestvovao u istrebljenju Jevreja tokom Holokausta.

XS
SM
MD
LG