Linkovi

Obama: Postupak Moskve prema Krimu će imati posledice


Predsednik Obama govori o Ukrajini, ponedeljak, 17. mart, 2014.
Predsednik Obama govori o Ukrajini, ponedeljak, 17. mart, 2014.

Predesednik Barak Obama upozorio je da će postupak Moskve prema Krimu imati posledice i obećao “bezuslovnu” pomoć njegove administracije Ukrajini.

Dan posle održavanja referenduma o statusu Skupština Krima usvojila je jutros rezoluciju o nezavisnosti i obratila se Rusiji za "prijem Republike Krim u sastav Ruske Federacije" s pravima novog subjekta federacije i statusom republike. Tim povodom, u današnjem obraćanju novinarima, u Beloj kući, američki predsednik Barak Obama upozorio je da će postupak Moskve prema Krimu imati posledice i obećao “bezuslovnu” pomoć njegove administracije Ukrajini.

"Nastavićemo jasno da dajemo do znanja Rusiji da daljim provokacijama neće postići ništa osim još veće izolacije I smanjenje svog položaja u svetskoj zajednici.

Međunarodna zajednica će I dalje osti ujedinjena u osudi bilo kakvog nasilnog narušavanja ukrajinskog suvereniteta I teritorijalnog integriteta. Nastavak ruske vojne intervancije u Ukrajini će samo produbiti diplomatsku izolaciju Moskve imati velike posledice po rusku ekonomiju.

Obamina administarcija je danas objavila uvođenje sankcija nekim visokim ruskim zvaničnicima koje se sastoje od zabrane ulaska u SAD I blokade njihove imovine I računa u Sjedinjenim Državama.

Američki predsednik je istakao da vlada ima ovlašćnje da uvede mere protiv ruske vojne industrije, kao i onih koji podržavaju proruske vođe na Krimu, ako Moskva ne bude radila na diplomatskom razrešenju ukrajinske krize.

Predsedniik Obama je takođe najavio odlazak potpredsednika Džoa Bajdena, večeras u Evropu na sastanak sa liderima Nato saveza, a njegov odlazak u Evropu planiran je za sledeću nedelju.

U medjuvremenu ruski predsednik Vladimir Putin je danas dan posle referenduma, potpisao dekret kojim priznaje Krim kao "suverenu i nezavisnu državu".
XS
SM
MD
LG