Linkovi

Ukrajina: Hiljade gradjana traže EU integraciju


Demonstranti u Kijevu nose zastave Evropske unije, Ukrajina, 24. novembar, 2013.
Demonstranti u Kijevu nose zastave Evropske unije, Ukrajina, 24. novembar, 2013.

Demonstranti su mahali ukrajinskim i zastavama Evropske unije dok su uzvikivali pro-zapadne slogane na putu do Evropskog trga u glavnom gradu.

Desetine hiljada demonstranata su se okupile u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, u cilju protesta zbog vladine odluke da ne potpiše važan trgovinski sporazum sa Evropskom unijom.

Demonstranti su mahali ukrajinskim i zastavama Evropske unije dok su uzvikivali pro-zapadne slogane na putu do Evropskog trga u glavnom gradu. Kako se procenjuje, 20 do 50 hiljada ljudi je izašlo na ovaj skup koji je organizovala opozicija.

Hiljade pripadnika specijalnih policijskih snaga su stacionirane širom grada i izvešteno je o par sukoba kada su demonstranti silom pokušali da udju u jednu vladinu zgradu.

Nezavisno od toga, hiljade pro-vladinih demonstranta su takodje u Kijevu marširale u znak podrške vladinoj odluci da obustavi potpisivanje sporazuma sa Evropskom unijom.
Ukrajinski kabinet je, naime, neočekivano prošle nedelje saopštio da suspenduje pripreme za potisivanje trgovinskog i sporazuma o saradnji sa Evropskom unijom.

Oni su najavili da će Ukrajina umesto toga nastaviti „aktivni dijalog“ sa Belorusijom i Kazahstanom članicama, Rusima predvodjene, carinske unije i i drugim bivšim sovjetskim republikama sa ciljem da se ožive trgovinski i ekonomski odnosi.

Ukrajinski parlament je ranije odbio da odobri zakon kojim bi bila oslobodjena bivša premijerka Julija Timošenko, što je bio kjučni preduslov Evropske unije za potpisivanje sporazuma.
XS
SM
MD
LG