Linkovi

Porošenko jača odbranu Marijupolja


Ukrajinski predsednik Petro Porošenko govori tokom posete Marijupolju
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko govori tokom posete Marijupolju

Ukrajinski predsednik je, po dolasku, poručio na Tviteru da je taj lučki grad “ukrajinska teritorija” koja nikada neće biti predate nikome

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko posjetio je u jugoistočni lučki grad Marijupolj, jedan od ključnih frontova u sukobu ukrajinskih snaga sa proruskim separatistima, u svetlu izveštaja o novim okršajima.

Porošenko je, po dolasku, poručio na Tviteru da je Marijupolj “ukrajinska teritorija” koja nikada neće biti predate nikome. Naložio je i pojačanje odbrane grada sa raketnim lanserima i tenkovima, uz podršku iz vazduha, prenela je agencija Rojters.

Od stupanja na snagu primirja, izveštava se o povremenim sukobima u Marijupolju i drugim delovima istočne Ukrajine, dok se zaraćene strane međusobno optužuju za kršenje sporazuma.

Dok se prekid vatre danas uglavnom poštovao, Porošenko je ustvrdio da su separatisti počeli da granatiraju kontrolne punktove ukrajinske vojske u istočnom delu zemlje nakon što je objavljeno da je on stigao u Marijupolj.

Ukrajinski predsednik je istakao da, uprkos prekidu vatre, ukrajinska vojska mora da bude spremna da brani zemlju. "Poznajemo našeg neprijatelja i koliko njegove reči vrede", rekao je Porošenko, uz ocenu da ipak postoji nada. Takođe je dodao da je Kijev, od potpisivanja dogovora o primirju, uspio da oslobodi 1200 zarobljenika, koje su držali separatisti.

Kremlj je u međuvremenu saopštio da je o ruski predsednik razgovarao danas telefonom sa ukrajinskim kolegom o situaciji na jugoistoku Ukrajine i da će dijalog biti nastavljen.

Agencija Rojters, pozivajući se na neimenovane evropske diplomate, danas pak prenosi da je Evropska unija odložila uvođenje novih sankcija protiv Rusije zato što su pojedine članice željele da razmotre načine suspendovanja kaznenih mera, ukoliko primirje bude poštovano.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev upozorio je prethodno da će Kremlj uzvratiti “asimetrično” na bilo kakve nove sankcije ruskom energetskom ili finansijskom sektoru.

Medvedev je zapretio restrikcijom letova stranih kompanija nad ruskom teritorijom, ističući da bi pojedine zapadne avio-kompanije mogle da bankrotiraju ako im ne budu dozvoljeni preleti iznad Rusije. U sukobima u istočnoj Ukrajini do sada je poginulo gotovo 2800 osoba, dok su desetine hiljada ljudi bile primorane da napuste domove.

XS
SM
MD
LG