Linkovi

Evropski lideri prete novim sankcijama


Predsednici Ukrajine i Evropske komisije, Petro Porošenko i Žoze Manuel Barozo, na konferenciji za novinare u Briselu
Predsednici Ukrajine i Evropske komisije, Petro Porošenko i Žoze Manuel Barozo, na konferenciji za novinare u Briselu

Predsednik Evropske komisije rekao je da se kriza u Ukajini približava „tački bez povratka“, dok je ukrajinski predsednik zatražio snažniji odgovor Evrope

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je da hiljade ruskih vojnika i stotine ruskih tenkova učestvuju u borbama na ukrajinskoj teritoriji i zatražio od Evropske unije da preduzme snažniju akciju za pomoć njegovoj vladi.

Porošenko je na samitu lidera Evropske unije u Briselu rekao da bi neuspjeh u rešavanju krize u Ukrajini mogao da dovede do širenja konflika na druge djelove Evrope.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo rekao je nakon razgovora sa Porošenkom da se ukrajinska kriza približava „tački bez povratka“, dok Rusija nastavlja da podržava proruske separatiste na istoku zemlje.

Barozo je naglasio da je Evropa spremna da preduzme nove mjere protiv Rusije zbog vojne podrške ukrajinskim separatistima, ali i poručio da su vrata i dalje otvorena za političko rešenje. Za uvođenje nove runde sankcija Moskvi danas se založio i francuski predsjednik Fransoa Oland.

Portparol ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost, Andrij Lisjenko, prethodno je rekao da su se zbog ofanzive pobunjenika vojnici povukli iz nekoliko gradova u istočnom dijelu Ukrajine. Asošijeted pres izvještava o rasprostranjenom razaranju u gradu Novosvitlivka, dok ukrajinski zvaničnici tvrde da su ruski tenkovi uništili gotovo sve kuće u tom mjestu.

Britanski premijer Dejvid Kameron poručio je da je situacija u Ukrajini apsolutno neprihvatljiva, dok se predsjednica Litvanije Dalija Gribauskajte založila za slanje vojne pomoći Kijevu, navodeći da je Rusija zaratila protiv Evrope.

Ukrajina je juče objavila da traži punu članstvo u NATO i zatražila zapadnu vojnu pomoć, dok nastavlja da se sukobljava sa pobunjenicima duž istočne granice. Ruski predsjednik Vladimir Putin uporedio je ofanzivu Kijeva sa udarima fašista na Lenjingrad tokom Drugog svjetskog rata.

XS
SM
MD
LG