Linkovi

Nova ofanziva protiv separatista u Ukrajini


Ukrajinski predsednik Petro Porošenko sa trupama u istočnoj Ukrajini

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko obećao je da će ukrajinske snage ponovo zauzeti teritoriju koju kontrolišu pobunjenici.

Ukrajina je počela novu vojnu operaciju protiv proruskih separatista u istočnim delovima zemlje nekoliko sati pošto je isteklo jednostrano primirje.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko obećao je da će ukrajinske snage ponovo zauzeti teritoriju koju kontrolišu pobunjenici.

„Napredovaćemo i oslobodićemo našu zemlju. To što nismo produžili primirje je naš odgovor teroristima, pobunjenicima, i pljačkašima.“ Političko vodjstvo separatista je pokazalo nespremnost i nesposobnost da kontroliše akcije njihovih terorističkih jedinica i razbojničkih bandi. Povlačenje odluke gornjeg doma ruskog parlamenta o dozvoli da se ruske trupe razmeste u Ukrajini imalo je simboličan značaj. Nismo videli nikakav konkretan korak u pravcu de-eskalaciuje situacije i jačanja kontrole na granici.“

SAD i EU optužili su Rusiju da naoružava pobunjenike u istočnoj Ukrajini. Medjutim, ruski predsednik Vladimir Putin okrivio je ukrajinskog predsednika Porošenka za obnavljanje borbi. Putin je rekao da on, nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland, tokom zajedničkog telefonskog razgovora, nisu uspeli da ubede ukrajinskog lidera da produži 10-dnevno primirje za koje je Porošenko rekao da su ga pobunjenici prekršili više od 100 puta.

„Nažalost, predsednik Porošenko je doneo odluku da nastavi sa vojnom operacijom. A, mi nismo uspeli - kad kažem mi - mislim na sebe i moje evropske kolege – mi nismo uspeli da ga ubedimo da put ka održivom, čvrstom i trajnom miru ne može da vodi kroz rat“, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Kijevska agencija Interfaks-Ukrajina prenela je tvrdnje separatista u istočnom gradu Kramatorsku da su sukobi obnovljeni. Primirje koje je isteklo u ponedeljak trebalo je da posluži kao šansa da se separatisti reazoružaju i da se povedu širi pregovori koji bi doveli do amnestije i regionalnih izbora.

Medjutim, pobunjenici se nisu razoružali, a vlada u Kijevu je navela brojne slučajeve kršenja primirja. Ljudi na ulicama Kijeva izrazili su podršku odluci predsednika Porošenka:

„Potrebne su nam samo vojne akcije. Nema drugog izlaza. Nemamo drugog izbora. Na to su nas primorali oni koji su ušli u našu zemlju kao neprijatelji i agresori.“

Ukrajinski predsednik je prethodno jednom produžio primirje sa sedam na deset dana u pokušaju da okonča borbe u blizini ruske granice u kojima je od aprila poginulo a više od 400 ljudi.

XS
SM
MD
LG