Linkovi

"Zlatni rudnik" informacija o ID?


Dokument koji identifikuje pristalice Islamske države vidi se na snimku koji je objavio Skaj Njuz.
Dokument koji identifikuje pristalice Islamske države vidi se na snimku koji je objavio Skaj Njuz.

Stručnjaci za borbu protiv terorizma u Nemačkoj i drugim zemljama proučavaju desetine hiljada fajlova, koji su navodno ukradeni od grupe Islamska država, a za koje se veruje da sadrže detaljne lične podatke regruta terorističke mreže.

Britanska TV mreža Skaj Njuz dobila je te podatke od jednog razočaranog borca, koji je napustio Islamsku državu. On je novinaru u Turskoj predao memorijsku karticu koju je, navodno, ukrao od šefa Islamske države za unutrašnju bezbednost.

Veruje se da fajlovi sadrže podatke o više od 22.000 članova grupe, njenih regruta i simpatizera. Prema izveštajima iz Britanije, Nemačke i Sirije, fajlovi sadrže informacije o džihadistima iz 51 zemlje, uključujući 23 pitanja, na koja regruti Islamske države moraju da odgovore pre nego što budu primljeni u članstvo ekstremističke organizacije.

Bivši šef za kontraterorizam britanske tajne obaveštajne službe MI-6 kaže da su ukradeni fajlovi – “zlatni rudnik informacija od ogromnog značaja”. Nisu svi analitičari uvereni da su fajlovi autentični ali - ukoliko jesu, pomoći će da se identifikuju potencijalni napadači i mreža njihovih simpatizera, a vladini istražitelji dobiće uvid u strukturu terorističke mreže i njene planove.

XS
SM
MD
LG