Linkovi

Ukinuta vanredna situacija


Policajac obilazi vreće peske postavljene na obali Save, u Sremskoj Mitrovici, 22. maja 2014.
Policajac obilazi vreće peske postavljene na obali Save, u Sremskoj Mitrovici, 22. maja 2014.

Osim u dva grada i 17 najugroženijh opština - vanredno stanje je ukinuto u ostatku Srbije, medjutim, Srbiju očekuju još četiri dana pune pripravnosti.

Vlada Srbije donela je danas odluku o ukidanju vanredne situacije na teritoriji Srbije, osim u dva grada – Šapcu i Sremskoj Mitrovici, kao i u još 17 opština pogođenih poplavama.

Na sednici Štaba za vanredne situacije ministar policije Nenad Stefanović je rekao da su dosad nađene 33 žrtve poplava. Najavljeno je povlačenje spasilačkih timova iz inostranstva, ali će na terenu ostati strani timovi sa pumpama.

U poplavljenim mestima situacija je stabilna, reke su u opadanju ili stagnaciji, a kako je rekao načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić Srbiju očekuju još četiri dana pune pripravnosti:

"Trenutno stanje na svim kriznim tačkama u Srbiji možemo okarakterisati kao stabilno. Na osnovu ovog što su gospoda iz Direkcije za vode i Beograd voda rekli, ne očekujemo popuštanje pažnje sa naše strane u narednih nekoliko dana."

Premijer Aleksandar Vučić je predložio da sva ministarstva i nadležni sekretarijati sastave detaljan izveštaj o tome šta je urađeno pre proglašenja vanredne situacije, kao i i šta se radilo tokom vanredne situacije. Ti izveštaji će se, kako je objasnio Vučić, objediniti u jedan, koji će biti prezentovan poslanicima u Skupštini Srbije:

"U narednom periodu pred nama je obnova porušenog. Pred nama je veliki posao u obnovi infrastrukture, veliki posao u obnovi energetskog sektora. Ljudi koji su ostali bez kuća neće biti bez kuća, dobiće krov nad glavom", rekao je Vučić.

Premijer je rekao i da je danas razgovorao telefonom sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, da je ona tom prilikom poručila da će Nemačka pomoći Srbiji. Kako je još rekao – prihvatio je poziv nemačke kancelarke da 11. juna poseti Berlin.
XS
SM
MD
LG