Linkovi

Hrišćanka u Pakistanu oslobođena smrtne kazne


Azija Bibi, hrišćanka osuđena za blasfemiju
Azija Bibi, hrišćanka osuđena za blasfemiju

Vrhovni sud u Pakistanu ukinuo je presudu jednoj hrišćanski koja je bila osuđena zbog blasfemije - za šta je zaprećena smrtna kazna u pakistanskom zakonu. Ova odluka izazvala je proteste tvrdokornih islamista i povećala rizik od izbijanja nasilja.

U odluci Vrhovnog suda navodi se da je Azija Bibi oslobođena jer tužilaštvo nije dokazalo njenu krivicu.

Azija Bibi je uhapšena 2009. zbog optužbi za blasfemiju koje je iznela žena za koju je Azija tada radila. Naime, ona je na sudu izjavila da se žestoko raspravljala sa ženom koja joj je bila poslodavac jer nije želela da pije vodu koju joj je donela zato što je hriščanka.

Nekoliko dana kasnije, Aziju Bibi su prijavili policiji zato što je navodno proroka Muhameda nazivala pogrdnim imenima. Usledilo je suđenje, a na smrtnu kaznu je osuđena 2010. Blasfemija je osteljivo pitanje u Pakistanu gde su ljude zbog toga ubijali ili linčovali.

Protesti u Karačiju
Protesti u Karačiju

Nekoliko islamskih partija odbacilo je presudu Vrhovnog suda. Jedna od njih, Odbrana pakistanskog saveta, najavila je da će uzeti stvar u svoje ruke i u saopštenju pozvala na ubistvo Azije Bibi.

"Ko god i gde god dobije priliku treba da ubije blasfemičarku Aziju Bibi", navodi se u saopštenju ove stranke.

Obezbeđenje u Islamabadu je pojačano nakon odluke Vrhovnog suda. U Islamabadu i Lahoreu demonstranti su napadali policiju i medije.

Aktivisti za ljudska prava, s druge strane, pozdravili su odluku o oslobađanju Azije Bibi i naveli da je pravda zadovoljena.


XS
SM
MD
LG