Linkovi

Ukinuta oslobađajuća presuda bivšem američkom marincu, ide novo suđenje


Zgrada Višeg suda u Beogradu (Foto: VOA)

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je bivši američki marinac, pripadnik elitne jedinice "Foke" Danijel Dejvid Korbert oslobođen od optužbi za nedozvoljeno posedovanje pištolja sa izbrisanim registarskim brojem, a trojica Beograđana osuđena na zatvorske kazne.

Njima će po nalogu Apelacionog suda suđenje biti ponovljeno pred Višim sudom u Beogradu, prenose mediji u Srbiji. Nije izvesno da li će on prisustvovati ovom ponovljenom suđenju, mada može da mu se sudi u odsustvu.

Korbet je bio u pritvoru godinu i po dana, od hapšenja 31. januara 2018. godine do izricanja oslobađajuće presude 18. juna prošle godine, kada je pušten na slobodu.

Suđenje će osim njemu biti ponovljeno i Nenadu Pavlici, Nikoli Vučeljiću i Nikoli Andraševiću koji su ukinutom presudom bili osuđeni na kazne od šest meseci do dve godine zatvora.

Korbet se optužnicom tereti da je 24. decembra 2017. godine podstrekao Vučeljića da mu nabavi sporni pištolj, koji je potom neovlašćeno držao i nosio najpre u hotelu, a zatim u iznajmljenom stanu.

Cenu od 1.500 evra sa Vučeljićem je ugovorio sms porukama, pa su se sastali ispred Korbetovog hotela u noći između 24. i 25. decembra gde mu je Vučeljić predao pištolj sa fizički uklonjenim fabričkim brojem.

Na početku suđenja u januaru 2018. godine sva četvorica optuženih negirali su navode optužnice i izneli svoje verzije događaja.

U obrazloženju odluke Apelacionog suda, koja je objavljena na sajtu suda, navodi se da se osnovano žalbama navodi da je izreka presude protivrečna samoj sebi i datim razlozima, a u obrazloženju presude nisu navedeni razlozi o činjenicama koje su predmet dokazivanja.

Takođe, Apelacioni sud smatra da je prvostepeni sud pogrešno cenio presretnutu komunikaciju optuženih, kao i radnje krivičičnog dela za koje su optuženi.

U detaljnoj odbani na početku suđenja prošle godine Korbet je negirao vezu sa spornim pištoljem bez broja, navodeći da je on Vučeljića tražio da mu nabavi kamagru.

Korbet je uhapšen 31. januara 2018. u Vučeljičevom stanu, gde je pronađen pištolj CZ-99 sa izbrisanim brojem.

Tereti se, kao i ostala trojica optuženih, za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, za koje je zaprećena kazna zatvora do 12 godina.

Za Korbeta su mediji preneli da je zaposlen u firmi "Rejven militari", čiji je suvlasnik Džej Futlik, nekadašnji specijalni asistent Bila Klintona.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG