Linkovi

Ukidaju se naknade za majke sa troje i više dece u CG


Crnogorski parlament (arhivska fotografija)
Crnogorski parlament (arhivska fotografija)

Poslanici crnogorskog parlamenta usvojili su Vladin Predlog zakon o izvršenju odluke Ustavnog suda, kojim se ukidaju naknade za majke s troje i više djece. Vladin predlog o ukidanju naknada za majke za troje i više djece podržao je 41 poslanik, dok je predsjednik Liberalne partije, Andrija Popović bio uzdržan.

Ustavni sud je 19. aprila ukinuo odredbe Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojim su bile predviđene te naknade, ocjenjujući da nijesu u saglasnosti sa najvišim pravnim aktom.

Ustavni sud je obavezao Vladu da u roku od tri mjeseca Skupštini Crne Gore podnese Predlog zakona za izvršenje te odluke.

Predsjednik Vlade, Duško Marković, kazao je tokom rasprave u crnogorskom parlamentu o Predlogu zakona o izvršenju odluke Ustavnog suda od 19. aprila, rekao da ne želi da bilo kojim pristupom bježi od onog što je "naša državna dužnost - a to je da štitimo državu, jačamo institucije i obezbijedimo građanima prosperitetan život".

"Ovaj zakon uspostavlja sistem pravičnosti, mi smo se ovim zakonom opredijelili da jedno neustavno i nezakonito stanje pretvorimo u zakoniti ambijent i proceduru", rekao je Marković.

Premijer je kazao da ne vjeruje da za gotovo sve poslanike postoji dilema da su pozivi ili pokliči van sale parlamenta "da ne treba poštovati odluku suda - pozivi protiv države i njenog ustavnog sistema".

"A ko to govori? Oni koji su navodno za interese i zaštitu interesa onih koji su nezadovoljni ili jednog dijela koji su danas pred ovim parlamentom. Da su suštinski za odbranu tih interesa, oni bi danas bili ovdje i sa nama bi podijelili argumente. Ne, oni su juče sa konferencija za štampu iz svojih udobnih kabineta pozivali poslanike da ne poštuju ustav sopstvene zemlje", rekao je Marković.

Predsjednik crnogorske vlade je rekao i da su preče održive i kredibilne institucije, nego partikularni politički interesi i dodao da je "85 miliona 672 hiljade 566 eura otišlo po osnovu neustavnog zakona".

Poslanik Aleksandar Damjanović kazao je da se ukidanjem naknada majkama "ruši pravna sigurnost države", a ruše se i elementarna prava građana Crne Gore.

On je pitao i kakva se poruka šalje "ne samo korisnicama naknada, već svim građanima kad vlada može da gumicom briše ono što je ovaj dom donio".

Za vrijeme rasprave u Skupštini, korisnice naknada protestovale su ispred zgrade Skupštine gdje su prenoćile. Nakon što je zakon o dječijoj zaštiti danas usvojen, majke su najavile da će ostati ispred Skupštine da protestuju.

XS
SM
MD
LG