Linkovi

Ograničavanje legalne imigracije, predloženo ukidanje lutrije za "zelenu kartu"


Donald Tramp sa dvojicom republikanskih senatora predstavlja novi predlog zakona o ograničenju legalne imigracije

Američki predsedni Donald Tramp i još dvojica republikanskih senatora predstavili su predlog zakona kojim se ograničiava legalna imigracija u SAD, što je jedan od ciljeva iz Trampove predsedničke kampanje.

Tramp je, na konferenciji za novinare u Beloj kući, rekao da u SAD decenijama dolaze imigranti sa nižim nivoom obrazovanja i veština, te da će se u novom sistemu, za one koji apliciraju za zelenu kartu, ocenjivati i znanje engleskog jezika.

Ovaj predlog zakona je dokaz naše borbe za američke porodice, stavlja njihove potrebe I Ameriku na prvo mesto”, rekao je Tramp.

Ovaj zakon, kaže Tramp, ima cilj da zaštiti “radnike iz manjinskih zajednica na čije poslove konkurišu oni koji su tek došli, I da im poveća platu smanjenjem broja nekvalifikovanih radnika koji dolaze u SAD.”

Ranije ove godine, senatori Tom Koton I Dejvid Perdu su predstavili zakonski predlog kojim bi se broj legalnih imigranata smanjio na 500 000 godišnje, umesto million koliko ih stiže u SAD. Predlog koji još nije prošao Senat, takođe poziva na ograničavanje dolaska članova porodica legalnih imigranata – više neće biti lutrije za zelenu kartu, a I samo njeno dobijanje biće teže nego ranije.

Koton kaže da samo jedan od 15 legalnih imigranata dođe u SAD zbog poslovnih veština koje poseduje, I da bi smanjenje broja niže kvalifikovanih radnika koji dolaze pomoglo da se povećaju životni standard I ekonomski rast.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG