Linkovi

Britanski princ dočekan uz so i hleb


Princ Čarls u poseti Beogradu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Princ Čarls u poseti Beogradu

Britanski prestolonaslednik princ Čarls i njegova supruga vojvotkinja od Kornvola Kamila ostaju u Beogradu dva dana

Nakon 1978. godine kada je prvi put bio, princ od Velsa Čarls doputovao je danas u drugu posetu Beogradu, ovoga puta sa suprugom, vojvotkinjom od Kornvola Kamilom. Prestolonaslednik Čarls i Kamila ostaju u Beogradu dva dana.

Britanski prestolonaslednik princ Čarls i njegova supruga vojvotkinja od Kornvola Kamila, u okviru posete regionu su danas doputovali u Srbiju. Posle Zagreba, princ Čarls i Kamila su proveli dan u Beogradu, gde su im domaćini pripremili ozbiljan program posete.

Po ovdašnjem običaju uz so i hleb, goste iz Britanije na aerodromu je dočekao premijer Srbije Aleksandar Vučić u pratnji predsednice Narodne Skupštine Maje Gojković i britanskog ambasadora Denisa Kifa.

Predsednik Srbije i njegova supruga Dragica primili su princa Čarlsa i Kamilu u Predsedništvu Srbije, a posle prijema su položili vence kod Spomen kosturnice branilaca Beograda i na Vojnom groblju Komonvelta.

Usledila je poseta Patrijaršiji i susret sa patrijarhom Irinejom, a u Konaku knjeginje Ljubice princ Čarls je, kao veliki zagovornik dijaloga među najvećim svetskim religijama, učestvovao u međureligijskom dijalogu predstavnika hrišćanskih, islamske i jevrejske zajednice.

U planu je bila i poseta hramu Svetog Save, gde su princa Čarlsa okupljeni građani dočekali aplauzima i pozivom da opet poseti Srbiju. Zajedno sa srpskim ministrom prosvete Srđanom Verbićem, princ Čarls je posetio biznis-dizajn inkubator „Novu Iskru“, a vojvotkinja od Korn-vola je obišla Dom za nezbrinutu decu u Zvečanskoj ulici i srela se sa predstavnicom Fondacije Novak Đoković.

Čaj u pet u dvoru na Dedinju za princa Čarlsa pripremili su princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, a zanimljivo je da Čarlsa i Aleksandra vežu i rodbinske i kumovske veze. Na kraju dana, gosti iz Britanije bili su gosti na večeri koju u njihovu čast organizuje premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Jedino javno obraćanje u Srbiji princ Čarls imaće sutra u Narodnoj Skupštini, a kako je uoči njegovog dolaska rekao britanski ambasador Denis Kif, ova poseta je posvećena miru i pomirenju, mladima i izgradnji budućnosti Srbije i bilateralnih odnosa.

XS
SM
MD
LG