Linkovi

Velika rekonstrukcija britanske vlade


Premijer Velike Britanije, Dejvid Kameron želi više žena i mlađih političara u svom novom kabinetu.

Britanski premijer Dejvid Kameron izvršio je veliku rekonstrukciju vlade spremajući se za izbornu 2015. godinu. Kameron kaže da želi veći broj žena kao i mlađih političara u svom novom kabinetu. Najznačajnija promena u vladi je odlazak dosadašnjeg ministra spoljnih poslova Vilijema Hejga, kojeg je zamenio Filip Hamond.

Britanski premijer Dejvid Kameron sproveo je danas najveću rekonstrukciju vlade od dolaska na vlast 2010. Imajući u vidu izbore u maju iduće godine, na nekoliko najvažnijih funkcija postavio je šest žena kao i nekoliko mlađih političara - takozvanih evroskeptika.

U iznenadnomo obrtu, dobrovoljna ostavka šefa britanske diplomatije Vilijema Hejga omogućila je Kameronu da za šefa Forin ofisa postavi dosadašnjeg ministra odbrane, Filipa Hamonda.

Imenovanje Hamonda mnogi tumače kao snažnu poruku evropskim partnerima da London želi samostalniji status u Evropskoj Uniji. Međutim Hejg tvrdi da njegov odlazak ne označava promenu britanske spoljne politike.

"Vrlo smo jasni i jedinstveni u vezi evropskog pitanja. Filip Hamond i ja imamo identičan stav prema Evropi. Mi želimo da unapredimo odnose sa Evropskom unijom, posle čega treba da se održi referendum o ostanku ili odlasku iz Unije. To je naša jedinstvena i dugogodišnja politika, koju će Hamond nastaviti", poručio je šef britanske diplomatije u ostavci, Vilijem Hejg.

U okviru rekontsrukcije Kameronove vlade biće smenjeno najmanje 12 ministara.

XS
SM
MD
LG