Linkovi

Britanska banka najavljuje protivtužbu


Filijala banke "Standard Chartered" u Njujorku

Generalni direktor banke "Standard Chartered", optužene za pranje iranskog novca, kaže da su pretnje o oduzimanju dozvole nesrazmerne

Nakon eksplozivnih optužbi koje je agencija za finansijske usluge američke države Njujork iznela protiv banke „Standard Chartered“, britanska kompanija se brani pa čak nagoveštava i mogućnost protivtužbe protiv američke agencije.

Nakon što je njenoj reputaciji naneta značajna šteta i pošto su njene akcije izgubile četvrtinu vrednosti, banka „Standard Chartered“ odlučila je da uzvrati udarac. Agencija za finansijske usluge države Njujork tvrdi da je „Standard Chartered“ oprala 250 milijardi iranskog novca. Medjutim, britanska banka je juče dobila i izvesnu podršku od guvernera Banke Engleske Mervina Kinga.

Generalni direktor banke „Standard Chartered“, Piter Sends dao je i prvu izjavu za javnost, rekavši da je pretnja da se njegovoj banci oduzme dozvola za poslovanje u Njujorku potpuno nesrazmerna. On je rekao da suštinski odbacuje sliku koja je prikazana i da veruje da nema osnova za potez kojim se preti. Analitičar Kris Viler kaže da se dve strane ne slažu ni oko obima transakcija sa Iranom.

„Mislim da su šanse za brzo poravnanje sada smanjene pošto imamo dve ušančene pozicije. Očigledno je da izmedju 250 milijardi dolara i 14 miliona dolara postoji velika razlika.“

Takva procena odudara od prvobitnih predvidjanja da će „Standard Chartered“ platiti kaznu kako bi okončao celu stvar. Optužbe protiv britanske banke su svakako bile eksplozivne pošto je ta kompanija optužena da je „otpadnički igrač“ i da je je bila u dosluhu sa Iranom. „Standard Chartered“ sada nagoveštava da bi njegov pravni tim mogao da podnese protivtužbu protiv američke regulatorne agencije.

Ne postoji presedan u smislu da je banka tužila regulatornu agenciju. Mislim da se uglavnom radi o pretnji pošto su im akcionari verovatno rekli – ne možete da dozvolite da se ovakva stvar dogodi.“

Mnogi su u nedoumici i u pogledu političkih implikacija cele priče pošto američka regulatorna agencija iznosi optužbe protiv britanske banke. Neki, poput guvernera Banke Engleske, Mervina Kinga, takodje su optužili regulatornu agenciju države Njujork da nije uskladila svoj potez sa američkim federalnim regulatorima.

Za razliku od mnogih drugih vodećih banaka, „Standard Chartered“ i dalje ostvaruje deo svojih profita u razvijenim zemljama. Vrednost njenih akcija se donekle oporavila ali su investitori očigledno zabrinuti pošto optužbe o poslovanju sa Iranom neće tako brzo biti zaboravljene.
XS
SM
MD
LG