Linkovi

UN: Asanž neosnovano pritvoren


Džulijan Asanž obraća se novinarima s balkona ekvadorske ambasade u Londonu
Džulijan Asanž obraća se novinarima s balkona ekvadorske ambasade u Londonu

Panel Ujedinjenih nacija, čije je zaključke Britanija odbacila, naveo ja bi osnivač Vikiliksa trebalo da bude oslobođen i da mu bude isplaćena odšteta

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž ostaje u ekvadorskoj ambasadi u Londonu i posle zaključka panela Ujedinjenih nacija da ga Britanija i Švedska drže u "arbitrarnom pritvoru" od 2012. godine. Britanske vlasti saopštile su da će uhapsiti Asanža ako napusti ambasadu i izručiti ga Švedskoj, gde se protiv njega vodi istraga zbog optužbi o silovanju.

Za Džulijana Asanža, ocjena panela Ujedinjenih nacija predstavlja, kako je naveo, oslobođenje. I dalje se plašeći hapšenja, Asanž se obrato iz ekvadorske ambasade gdje se krije od 2012. godine.

“To je konačna odluka. Ne može da se uputi žalba na odluku Ujedinjenih nacija. Zakonitost mog pritvora sada je pitanje postojećeg zakona.”

Švedska, koja traži Asanža zbog optužbi o silovanju, i Britanija se ne slažu sa tim.

"Zaključci radne grupe su smiješni i mi ih odbacujemo”, poručio je britanski šef diplomatije Filip Hamond.

Panel Ujedinjenih nacija naveo ja da različiti oblici lišavanja slobode, kojima je Džulijan Asanž bio podvrgnut, prestavljaju “neosnovano pritvaranje”,. Takođe je saopštio da bi osnivač Vikiliksa trebalo da bude oslobođen i da mu bude isplaćena odšteta.

Asanž je u Sjedinjenim Država suočen sa optužbama zbog objavljivanja stotina hiljada tajnih diplomatskih i vojnih dokumenata – među kojima je i ovaj video snimak američke vojske iz 2007. godine na kojem se vidi napad američkih snaga u Bagdadu u kojem je poginulo najmanje 12 osoba, među kojima i dva radnika novinske agencije Rojters.

Presuda panela nije obavezujuća, dok Britanija navodi da Džulijan Asanž nije priveden već da je sam potražio utočište u ekvadorskoj ambasadi. On se i dalje suočava sa hapšenjem u toj zemlji, istragom u Švedskoj i velikom porotom u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG